Izpit marec 2013

prof. dr. Vladimir Simič, prof. dr. Katja Škrubej

Moderatorji: MinniereaTheLawa90

Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

A bi bil kdo tako prijazen, da bi napisal svoje odgovore? Jaz nisem najbolj prepričana v tisto, kar sem napisala, saj ne vem ali sem vsa vprašanja prav razumela.
crunchie10
Prispevkov: 12
Pridružen: 14. Okt 2012 13:55

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a crunchie10 »

Se pridružujem, Angel_Girl bi prosim objavila tvoje odgovore?
Če Škrubej zelo strogo ocenjuje?
Bazinga
Prispevkov: 64
Pridružen: 20. Feb 2012 22:35

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Bazinga »

Kako je na ustnem pri Škrubejevi? Težko sprašuje, koliko vprašanj? Kakršnekoli info. bi mi prišle prav :)
Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl »

Ne se zanašati na moje odgovore, ker sem jih bolj ko ne ugibala :/ Se zelo priporočam za kritiko/popravke.

1) Ius civile pomeni pravo rimskih državljanov (natančneje ga Gaj opredeli kot pravo zakonov, senatovih sklepov, mnenj učenih pravnikov, ediktov magistratov, pravičnosti, sklepov plebejskih zborov in cesarjevih konstitucij – običajnega prava ne omenja). V srednjem veku pomeni recipirano rimsko pravo. Historičnopravna šola je najbolj cenila običajno pravo, ker naj bi bilo najbolj čist izraz narodnega duha – rimsko pravo je obravnavala kot zgodovinski pojav in primer tipične “rimske individualnosti”.

2) Kompozicijski sistem = sistem poravnave, plačevanja spravnin kot nadomestilo (oz. odpoved) maščevanja (ne vem pa, če je bilo treba napisati tudi, da je višina spravnine odvisna od položaja v skupnosti).
Za načelo sem ugibala (in ne najdem odgovora v knjigah), da gre za oficialno načelo – dolžnost preganjati in kaznovati storilce postane državna, ni več zasebna.
V Ljubljanskem malefičnem redu še ni vsebovano, ker še zmeraj dovoljuje maščevanje (dokaza za to sta v Škrubej str. 205: “Kdor prelomi prisego o odreku maščevanju …” in str. 222: “očitno pa je, da morajo Ljubljančani še vedno računati tudi z maščevanjem.”) Popravljeno: oficialna maksima je v Ljubljanskem malefičnem redu že vsebovana (zadnji odstavek)!

3) Vladar in njegovi uslužbenci niso smeli posegati v javne zadeve nižjekazenskih zadev zemljiških gospodov, ker so ti dobili imuniteto (sodno avtonomijo – ograjno sodišče) s privilegiji. Gre za proces patrimonializacije.

4) V obdobje združevanja na stopnji dežele (glede na poglavje v Škrubej, torej 12. - 15. st., jaz sem napisala v obdobje nastanka Beneške Republike – 9. st. oz. zgodnji fevdalizem, ne vem pa, če je prav). Za avtonomijo pa nimam pojma, Škrubejeva opisuje avtonomijo obmorskih mest na straneh 175 in 176, ampak na primeru Pirana, ta pa spada v Istro. Moj odgovor je bil nekaj v smislu da so Slovenci raje izbrali beneško oblast nad avstrijsko, ker je zanje predstavljala večjo stabilnost.

5) Dovoljenje je moral pridobiti vladar, ker še ni bil dovolj močan in je odločanje o denarni pomoči bilo odvisno od plemičev, ti pa so imeli polovico predstavnikov v deželnem zboru (torej so bili dejansko dokaj izenačeni z vladarjem). Govorimo o stanovsko-monarhičnem dualizmu.
Vladar je na zbor poslal svoje uradnike s pooblastilom, predlogom in navodili, na kaj lahko pristanejo. Stanovi so lahko odgovorili z odobritvijo ali pa so se še naprej pregovarjali z repliko, dupliko,… (ne vem, če je bilo treba napisati vse izraze, npr. komisarji, kredenčno pismo, propozicija, resolucija itd., jaz jih nisem). 750.000 gld. je v tem primeru končni, odobreni znesek, ki je nastal s sporazumom.
Predhodniki so, ker se že uveljavlja načelo reprezentance (razlika je, da predstavniki niso voljeni in zbor nima zakonodajne funkcije).

6) Za načelo nimam pojma, ker tut ne vem, če je vprašanje sploh pravo.
V zakoniku še ni načela zakonitosti (salvatorična kavzula je še vsebovana, načelo se pojavi šele v zakoniku Jožefa II.), pozna pa še inkvizicijsko maksimo in torturo.

7) O Avstrijskem cesarstvu. Da (jaz sem napisala, da ne velja za istrski del, ker naj bi bila šezmeraj pod italijansko oblastjo, ker sem pozabila, da je Avstrija že na dunajskem kongresu 1814/15 dobila Ilirske province in Lombardijo-Benečijo :().

8) Ius civile je sprva pomenilo pravo rimskih državljanov, nato recipirano rimsko pravo, dandanes pa pomeni zasebno (državljansko) pravo.
Zadnjič spremenil Angel_Girl, dne 20. Nov 2013 18:56, skupaj popravljeno 2 krat.
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.
Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

Ooo super, hvala! Jaz sem več ali manj kot ti napisala, edino pri tistem vprašanju o Mariji Tereziji in njenem zakoniku (vprašanje 6.)... sem razumela, da sprašuje zakaj je bilo kazensk0 pravo tako neenotno, da se je na različnih teritorijih uporabljalo različno pravo (to sem razumela iz odlomka)... pa sem napisala, da zato ker do takrat ni bilo še trdnega centraliziranega uradniškega aparata in so zato nastali zakoniki tako pozno... nekaj takega. In da njen zakonik pozna še surove kazni, tortuto, smrtno kazen. Smrtna kazena pa je odpravljena kasneje, l. 1776.

2.) Sem napisala, da ljubljanski malefični red pozna oficialno maksimo. ker sem mislila, da se vprašanje nanaša na to, ali pozna to načelo, ne pa ali pozna kompozicijski sistem. In upam, da pozna :D mogoče je pa ona res ciljala na kompozicjiski sitem... tle ne vem...

3.) Oldomek o Ulriku.. da ni mogel soditi za težja kazniva dejanja, saj ni imel privilegij krvenga sodstva. Ampak zdej ne vem kako je bilo vprašanje obrnjeno.. Jaz sem ga tako razumela, da on kot plemič ni mogel sodit..ker za težja kazniva dejanja je bilo prisotno deželsko sodišče (?)- so rabili dovolitev grofa za smrtno obsodbo, te zadeve....

4.) O Beneških slovencev sem jaz opisala njihovo organizacijo: arengo, dekan, banka, itd. Ne vem ali je to mislila s tem, da naj opišemo njihove "poteze"...

5.) Sem isto napisala, samo kako so potekala pogajanja, ne pa vseh izrazov. Saj je izrecno spraševala o tem..torej samo da so odobrili ali ne, da so lahko v odgovoru dali svoj seznam zahtev (gravamina) in kako so vladarjevi pooblaščenci dali repliko, oni nazaj dupliko, itd, dokler niso prišli do sporazuma, kompromisa.

8.) Zadnje vprašanje o ius civile je spraševalo tudi kaj pomeni "državljansko pravo"... če sem prav razumela... se pravi civilno pravo (stvarno, dedno, obligacijsko), pa da je veljalo za vse državljane ne glede na stan... ius civile iz prvega odlomka pa je veljalo samo za rimske državljane (tle je mogoče povezava... ne bi vedla...)

Upam, da bo. Vprašanja zgleda je vsak malo po svoje razumel. :D
Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

Aja, pozabila napisat...
jaz imam tudi Škrubejevo in ne vem kako zgleda pri njej. Oba sta ful prijazna sicer, baje da ful sprašujeta Cesare Beccario... ampak ne vem, vsak po tem po svoj reče. Če vprašaš enega, ki je padu, bo verjetno reku, da grozno ocenjujeta, če pa enega, ki je naredu, ju bo pohvalil. :)
Mislim, da ona hoče ful videt, da res razumeš. Tudi če ni vprašanje 100%, ampak da vidi da si razumela kaj je spraševala... potem ne bi smelo bit večjih problemov...
Bomo vidli v petek, a ne :P
Ravensburger
Prispevkov: 41
Pridružen: 04. Feb 2013 18:04

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Ravensburger »

Kaj vas je Skrubejeva spraševala na ustnih?
Gooner
Prispevkov: 133
Pridružen: 12. Sep 2012 20:30

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Gooner »

Jaz sem imel Škrubejevo januarja, in morda na moje mnenje vpliva da sem naredil, ampak bom rekel da je bila zelo korektna(ne bom uporabil izraza prijazna :mrgreen: ) Pač pred tabo popravi, če ti rata kakšna stvar ki večini ni ti da še kakšno plus piko, se mi zdi da ni neki tako zelo stroga pri ocenjevanju, samo je pa res da mora videti da vsaj priblizno ves zakaj se gre, če ne pomoje lahko postane precej slabe volje. :D Potem je seštela pike in me vprašala še koliko sem pisal kolokvij in mi ponudila ustnega za višjo oceno, ki pa sem ga zavrnil, tkoda kako ocenjuje ustni del ti žal pa ne morem povedat. vprašanje je bilo pa precej kompleksno, za povezvat par stvari in povezvat čez obdobja, nanašalo se je pa na avtonomije s poudarkom na sodiščih.

Toliko od mene pa vso srečo :)
Bazinga
Prispevkov: 64
Pridružen: 20. Feb 2012 22:35

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Bazinga »

Pri Škrubejevi je bistvo, da ji znaš pokazat da razumeš stvari ne pa da si samo napiflan. Ker te vmes ko test popravlja sprašuje zakaj tko mislš in pa tudi ozadje zakaj je do tega prišlo. Tako da res zahteva razumevanje vendar če znaš ni problema. To je moja izkušnja.

Lp
Uporabniški avatar
Fulvia
Prispevkov: 5
Pridružen: 18. Mar 2013 10:56

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Fulvia »

Pa si sam z njo v pisarni, medtem ko ostali 4je čakajo zunaj ali ste bili vsi skupaj notri?
Gooner
Prispevkov: 133
Pridružen: 12. Sep 2012 20:30

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Gooner »

Sam:)
Uporabniški avatar
Fulvia
Prispevkov: 5
Pridružen: 18. Mar 2013 10:56

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Fulvia »

Kot že nekateri pred menoj, sem tudi jaz imela več kot pozitivno izkušnjo pri prof. Škrubej, bila je zelo prijazna in korektna pri ocenjevanju, ob napakah se ni dolgo zadrževala (le na kratko nakazala pravo pot), pravilne odgovore je pohvalila. All in all zelo prijetni "ustni izpit" (v narekovajih zato, ker do ustnega v bistvu sploh prišlo ni - sem raje kar vzela nižjo oceno, kot tvegala vprašanja za višjo :D ). Mi je pa žal, da se nisem bolj poglobila v ta predmet, par dni pred izpitom je dejansko ratalo zanimivo, žal malo prepozno :roll:
Urska66
Prispevkov: 3
Pridružen: 11. Sep 2012 14:38

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Urska66 »

O hvala ti za tale post, Fulvia. Jst jo mam v pondelk in nism še nobenih vzpodbudnih besed slišala. :D
korelaci
Prispevkov: 1
Pridružen: 15. Okt 2012 22:58

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a korelaci »

a ni pri vprašanju tam pri Mariji Tereziji blo, da posledica česa je tako velika različnost prav? :) pa je pol posledica patrimonializacije in pravnega partikularizma?
Aelia
Prispevkov: 62
Pridružen: 06. Dec 2011 14:54

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Aelia »

Bi bil kdo pripravljen deliti vprašanja in odgovore testa- vsaj približne?

Kako je bilo na ustnih danes, vtisi?
Aelia
Prispevkov: 62
Pridružen: 06. Dec 2011 14:54

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Aelia »

Fulvia napisal/-a:Kot že nekateri pred menoj, sem tudi jaz imela več kot pozitivno izkušnjo pri prof. Škrubej, bila je zelo prijazna in korektna pri ocenjevanju, ob napakah se ni dolgo zadrževala (le na kratko nakazala pravo pot), pravilne odgovore je pohvalila. All in all zelo prijetni "ustni izpit" (v narekovajih zato, ker do ustnega v bistvu sploh prišlo ni - sem raje kar vzela nižjo oceno, kot tvegala vprašanja za višjo :D ). Mi je pa žal, da se nisem bolj poglobila v ta predmet, par dni pred izpitom je dejansko ratalo zanimivo, žal malo prepozno :roll:

Koliko si pa imela točk? Če ne vprašam preveč..
Aelia
Prispevkov: 62
Pridružen: 06. Dec 2011 14:54

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Aelia »

Lahko vsaj približno napište kako so potekali ustni? Kako so ocenjevali?
Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

Kaj včeraj so bili že ustni?!
Sem opazila, da so vsi poniknili, noben več ne piše. :) Ne vem, jaz lahko rečem zase, da se mi je zdelo težje od marca. Se mi zdi, da vprašanja niso terjala dolgih odgovorov.. ali pač?
Kako je vam šlo?
Uporabniški avatar
Fulvia
Prispevkov: 5
Pridružen: 18. Mar 2013 10:56

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Fulvia »

Aelia napisal/-a:
Fulvia napisal/-a:Kot že nekateri pred menoj, sem tudi jaz imela več kot pozitivno izkušnjo pri prof. Škrubej, bila je zelo prijazna in korektna pri ocenjevanju, ob napakah se ni dolgo zadrževala (le na kratko nakazala pravo pot), pravilne odgovore je pohvalila. All in all zelo prijetni "ustni izpit" (v narekovajih zato, ker do ustnega v bistvu sploh prišlo ni - sem raje kar vzela nižjo oceno, kot tvegala vprašanja za višjo :D ). Mi je pa žal, da se nisem bolj poglobila v ta predmet, par dni pred izpitom je dejansko ratalo zanimivo, žal malo prepozno :roll:

Koliko si pa imela točk? Če ne vprašam preveč..
Sorry, verjetno sem že prepozna, pa vendar: pisala sem dobro 6, točk ne vem, rekla je, da je med 6 in 7, če me vpraša, pa sem odklonila, ker sem se bala, da česa ne bom vedela, se kaj zapletla, potem zapaničarla in na koncu pogrnila :) Kot že omenjeno, mi je pa ZELO žal, da se nisem bolj naučila (učiti sem se začela prepozno (5 dni pred izpitom), 2 dni pred izpitom mi je pa ratalo zelo zanimivo, a žal je zmanjkalo dni za bolj poglobljeno učenje :))
Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

Upam, da še kdo sledi tukaj tej temi, da bo znal odgovorit :)

Kdo je bil vicedom? kaj točno je on počel? in v kakšnem razmerju so si bili nosilci oblasti v mestu Ptuju?
Zna kdo razložit kakšno funkcijo je imela mestna več, mestni sodnik in kaj točno je delal mestni gospod?
A je možno, da je vicedom predsedoval mestni veči (kadar tega ni počel mestni gospod)? Kako pa je s sodstvom?
Vem, da je bil vicedom namestnik deželnega kneza in da je upravljal njegovo premoženje... but it doesn't make any sense. Ker deželni knez je/so bili Habsburžani, mestni gospod pa salzburški nadškof. Za koga je torej delal? :D
Med pregledovanjem enih (precej starih) vaj, pa sem naletela na odlomek:"kar pa pride s tožbo pred sodišče in se o tem vloži pravilna pritožba na vicedoma ob pravem času, še predene je sodnik tretjič vprašal, itd"... a je bil vicedom tudi s sodstvom povezan?
Zdej mi ni nič več jasno! :?

Help please! :D
tincha08
Prispevkov: 31
Pridružen: 22. Okt 2012 19:11

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a tincha08 »

a bi bil kdo tako fajn in napisal razlike med vsemi temi omenjeni sodišči pa zraven še iz katerega obdobja so, ker jih use pomešam.. hvala ful
Luna
Prispevkov: 13
Pridružen: 01. Sep 2011 16:27

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Luna »

tincha08 napisal/-a:a bi bil kdo tako fajn in napisal razlike med vsemi temi omenjeni sodišči pa zraven še iz katerega obdobja so, ker jih use pomešam.. hvala ful
Kolikor sem jaz razumela, če ti kaj pomaga (bi pa prosila naj me kdo popravi, če se motim)... to sem skupaj sestavila iz vseh vaj... tudi meni nekaj ni najbolj jasno...

najdlje v zgodovini najdemo že prvo ločitev med višjim in nižjim kazenskim sodstvom v kapitularjih (cca. 9.st?):
- nižje kazensko s.: je ZBOR STOTNIJ , kjer ne smejo odločati o smrtni kazni. Izjemoma to lahko storijo ob prisotnosti grofa ali kraljevega odposlanca (missi dominici)
- višje kazensko s.: je DEŽELSKO SODIŠČE, tukaj lahko pride so smrtne obsodbe. Imajo privilegij krvnega sodstva.

S patrimonializacijo in s pravnim partikularizmom pa imamo:
- DEŽELSKO SODIŠČE: za težje kazenske zadeve podložnikov (posilstvo, umor), izreka težje telesne kazni. Ima privilegij krvnega sodstva.
- PATRIMONIALNO SODIŠČE: (ta nastane zdaj! Ker plemiči so začeli počasi odločati sami, si izborili avtonomijo) za nižje k.z. (tatvina, kraja, rop..). Je oblast za lastne podložnike. Odloča vsak plemič sam za svoje podložnike.

Za plemiče pa nastane 1. faza plemiške avtonomije: sodna avtonomija, ki se kaže v okviru OGRAJNEGA SODIŠČA (12.-13.st.).
Če sem pravilno razumela, plemičem se je za manjše zadeve sodilo na ogranjem sodišču (zlasti premoženjske zadeve; "plemičem lahko sodijo samo njemu enaki"), za težje k.z. pa še vedno deželsko sodišče??? Za podložnike za ostane patrimonialno??? Ali je to prav?

Ko nastanejo mestne avtonomije (14.-16.st.):
PTUJ (statut 1376): mestni sodnik, ki ga izvolijo meščani (mestni svet) sami; za manjša kazniva dejanja. Za težje k.z. še vedno pristojno deželsko sodišče. (VICEDOM je bil namestnik deželnega kneza in v imenu mestnega gospoda predsedoval mestni veči in kot mestni sodnik... zdej ne vem, če je obstajal še en drug sodnik ali je bil tudi vicedom voljen? to se mi zdi malo čudno...)

LJUBLJANA (Lj malefični red 1514): kolegijsko sojenje! Župan + mestni svet + mestni sodnik (ga izvoli mestni svet)! Imajo privilegij krvnega sodstva, torej tudi za težja kazniva dejanja.

PIRAN (status okoli l.1300): 4 konzuli ali sodniki, ki občasno imajo tudi sodno oblast. Izvoljeni iz vrst patricijev. (Nimam pojma za kakšne zadeve so pristojni! My guess je da samo za meščane in verjetno tudi za težje k.z.? Res ne bi vedela kaj napisat tukaj...)

(Podeželjske avtonomije)
- Deželska sodišča: težje k.z. podložnikov. Sodijo deželski sodniki (je bilo kolegijsko sojenje??? Po moje ja, ma nisem sigurna!)
- o nižjih kazenskih zadevah še vedno sodi vsak plemič sam! (patrimonialno sodišče)

Beneški Slovenci:
- posebno sodišče - BANKA, neke vrste deželsko sodišče obenem višje in nižje vrste, pristojno za celotno ozemlje obeh dolin! Predsedoval mu je gastald, za patriarhove kmete in vasi.
- na ravni vasi: SODNI ZBORI, sodstvo imajo zasebni fevdalci - Jurisdicenti.

Gorsko pravo:
- GORSKE PRAVDE (Gorske bukve 1543): pristojno za civilne zadeve v zvezi z vinogradi + majhna kazniva dejanja na gori. So torej patrimonialno sodišče (nižje sodišče). Prisedniški sistem. Sodelovali so gorski gospod, sogorniki, odločal pa je prisedniški organ.

Za težje kazenske zadeve pa kaj???? a spet deželsko sodišče???? take stvari mi niso jasne! :?:

To je en prvi del, do tukaj sem ponovila... zdaj ko grem naprej na obdobje absolutizma in dalje, napišem še 2. del :)
Vem, da pol so deželska sodišča odpravljena l. 1848 z buržuazno revolucijo, nastane DEŽELNO sodišče, ki združuje ograjno in deželnoglavarsko s., itd... si bom še eno shemo naredila in napišem.

Upam, da ti kaj pomaga!

p.s. ma kje so vsi?! Kaj vsi imajo že narejeno zgodovino? Dejansko je meni ta zgod. težja od drugih izpitov! :cry:
Aelia
Prispevkov: 62
Pridružen: 06. Dec 2011 14:54

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Aelia »

Obstaja kaksna dobra dusa, da bi cim prej delila izkusnjo z danasnjega ustnega? (Simic)
Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl »

Lahko kdo napiše vprašanja, da odgovorimo nanje?
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.
Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: Izpit marec 2013

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl »

(...)
Zadnjič spremenil Angel_Girl, dne 20. Nov 2013 18:49, skupaj popravljeno 1 krat.
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.
Odgovori

Vrni se na