Izpit marec

prof. dr. Janez Kranjc, prof. dr. Marko Kambič

Moderatorji: MinniereaTheLawa90

Burekdober
Prispevkov: 23
Pridružen: 02. Maj 2011 18:05

Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Burekdober »

Ali lahko kdo odgovori na tole vprašanje?
Gradbenik A in arhitekt B sta se dogovorila, da bo B narisal načrt za hišo, A pa jo bo zgradil. B je načrt napravil, vendar je v svojem načrtu zrisal obok v hiši, ki z vseh vidikov statičnosti ne bi vzdržal. Ko začne A graditi, se hiša poruši. Katero pogodbeno razmerje nastane? Kdo odgovarja za škodo in v katerih primerih se lahko odgovornosti za škodo izogne?

Hvala
Uporabniški avatar
cherilady
Prispevkov: 24
Pridružen: 10. Jan 2012 22:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a cherilady »

Jaz bi rekla, da gre za podjemno oz. delovršno pogodbo (locatio conductio operis). A je v tem primeru naročnik, B pa podjemnik. Pri podjemni pogodbi je podjemnik odgovarjal za končni uspeh in za vsako krivdo (torej tudi za nespretnost in neizkušenost). B bi se krivdi lahko izognil le, če bi dokazal, da je do napake prišlo zaradi napake v gradivu ali slabih navodil naročnika.

Naj me prosim nekdo popravi, če je kaj narobe. :)
Burekdober
Prispevkov: 23
Pridružen: 02. Maj 2011 18:05

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Burekdober »

Baje da ne, ker ni plačila tuki :\
Vsi tko odgovorijo
Uporabniški avatar
cherilady
Prispevkov: 24
Pridružen: 10. Jan 2012 22:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a cherilady »

Aja. :/ Hm, nevem, a gre potem za mandat? :)

Potemtakem mora biti v primeru podjemne (in delovne) pogodbe vedno nujno izrecno omenjeno plačilo...?
Burekdober
Prispevkov: 23
Pridružen: 02. Maj 2011 18:05

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Burekdober »

definicija je konduktor proti plačilu oprav delo
-v delovršni je to izjema je lokator, sam vseen proti plačilu oprav delo (glede na definicijo)

Sta se dogovorila - tako da ni naročilo
zanci
Prispevkov: 2
Pridružen: 05. Okt 2012 14:40

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a zanci »

;)
Zadnjič spremenil zanci, dne 15. Mar 2013 19:37, skupaj popravljeno 1 krat.
highflayer12
Prispevkov: 13
Pridružen: 23. Jan 2013 21:15

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a highflayer12 »

Imam sledeče vprašanje. V enem izmed zbranih primerov, mislim da se datoteka celo nahaja na tem forumu, sem zasledil da je lahko kupnina pri kupo-prodajni pogodbi lahko izražena tudi delno v kupnini in delono v blago. Namreč to se mi zdi čudno ker je v knjigi povdarjeno, da je kupnina lahko izražena zgolj v denarnem znesku, z izjemo v opombah omenjeje možnosti, da se kupnina izrazi v drobnici. Zanima me torej ali je dejansko možno, da je kupnina izaženo le delno v denarnem znesku, možno je tudi da sem bil tudi sam površen, ko sem vnovič ponavljal snov in sem ta podatek izpustil ? Hvala za odgovor. :)
Bazinga
Prispevkov: 64
Pridružen: 20. Feb 2012 22:35

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Bazinga »

highflayer12 napisal/-a:Imam sledeče vprašanje. V enem izmed zbranih primerov, mislim da se datoteka celo nahaja na tem forumu, sem zasledil da je lahko kupnina pri kupo-prodajni pogodbi lahko izražena tudi delno v kupnini in delono v blago. Namreč to se mi zdi čudno ker je v knjigi povdarjeno, da je kupnina lahko izražena zgolj v denarnem znesku, z izjemo v opombah omenjeje možnosti, da se kupnina izrazi v drobnici. Zanima me torej ali je dejansko možno, da je kupnina izaženo le delno v denarnem znesku, možno je tudi da sem bil tudi sam površen, ko sem vnovič ponavljal snov in sem ta podatek izpustil ? Hvala za odgovor. :)
8. A želi kupiti B-jevega konja Sivca. Zato se dogovori z B-jem, da bo B A-ju izročil konja Sivca, A pa bo njemu dal v zameno 1000 evrov in svoj zimski plašč. Čez mesec dni B izroči A-ju konja, A pa B-ju da ničesar. B želi naperiti tožbo zoper A-ja. Za katero pravno razmerje gre? Ali je veljavno sklenjeno? Kakšne zahtevke lahko naperi B zoper A-ja? Kakšen je stvarnopravni položaj na konju Sivcu, na tisoč evrih in na zimskem plašču? Argumentiraj.

Gre za kupno in prodajno pogodbo, ki je veljavno sklenjena, ker sta stranki dosegli soglasje o bistvenih sestavinah. Kupnina je določena delno v denarju in delno v drugi dajatvi (lahko bi bila tudi v storitvi) in B lahko zahteva oboje (1000 evrov in zimski plašč) z actio venditi, ki se glasi na interes. Poleg kupnine lahko A zahteva tudi plačilo zakonitih obresti za čas od izročitve konja pa do plačila kupnine.

Tudi jaz sem zasledila tak primer in tudi meni je bilo čudno, saj v knjigi izrecno piše da je prevladalo prokulijansko stališče, po katerem je bila kupnina izražena samo v denarju. Po moje je primer napačno rešen, ne vem :)
Uporabniški avatar
cherilady
Prispevkov: 24
Pridružen: 10. Jan 2012 22:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a cherilady »

Kako ste reševali kej? :)
highflayer12
Prispevkov: 13
Pridružen: 23. Jan 2013 21:15

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a highflayer12 »

Izpit je bilo precej težji kot prejšni, je pa res da sem sam tokrat znal veliko več tako, da mi je kar šlo. Problem je edino ker pri teh Kranjčevih primerih nikoli nemoreš biti 100%, da si v tistih 3 stavkih zadel bistvo, ki ga želi profesor prebrat. Sam se sicer težko ravno natančno spomnim primerov, tako da če se jih kdo, naj napiše, da malo pokomentiramo in poskusimo prit do pravilnih odgovorov. :D
Uporabniški avatar
cherilady
Prispevkov: 24
Pridružen: 10. Jan 2012 22:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a cherilady »

Enako! :D
Bom poskusila rekonstruirat vprašanja, pa me prosim popravite, če bo kaj narobe (isto velja za odgovore, napisala sem moje, za katere pa nisem prepričana, da so pravilni). :)

1. A je imel služnost zajemanja vode na sosednjem zemljišču. Kasneje se je odselil na drug konec vasi, a še naprej zajemal vodo na tem zemljišču. Ko je umrl lastnik služečega zemljišča, je njegov dedič prepovedal A-ju zajemati vodo. A mu je oporekal, imel naj bi služnost. Kaj lahko stori? Razloži, tožbe.

Jaz sem napisala, da gre tu za zemljiško služnost, kjer je pogoj, da morata biti gospodujoče in služeče zemljišče sosednji. S tem, ko se je A odselil, ni bil zato več upravičen zajemati vode. Na voljo ima sicer konfesorno tožbo, s katero pa ne bo uspel.

2. A in B sta se dogovorila, da bo A kupil konja od B za 400. Teden dni kasneje je A srečal Cja, ki mu je ponudil enakega konja za 200. Ko je B želel izročiti konja Aju, je le ta oporekal, da je zanj pripravljen plačati 200, češ da je to resnična cena. Kaj mu svetuješ? Razloži.
Torej, kupna pogodba med A in B je veljavna, saj je prišlo do soglasja glede blaga in cene (bistveni sestavini).
A je v tem primeru dolžan poravnati kupnino 400, previsoko ceno lahko pripiše svoji lastni neinformiranosti (načelo: Caveat emptor).
Pol sem pa napisala, da rimsko pravo kasneje razvije institut resnične (morala bi napisat primerne!) cene. A bi tako lahko zahteval primerno znižanje kupnine oz. razveljavitev pogodbe? :D


3. A je naročil Bju, naj mu kupi neko blago. B je odšel k trgovcu, ki pa mu je zagotovil, da le tega ni mogoče dobiti v Rimu, lahko pa ga dobi v Sirakuzah. B se je tako odpravil v Sirakuze. Kasneje mu A ni želel povrniti stroškov, ki so mu s tem nastali. Ali ima prav? Razmerje, razloži.
Med A in B je nastalo mandatno razmerje. Mandant je dolžan povrniti mandatarju morebitne stroške, ki jih je le ta imel z izvrševanjem mandata (mandatar jih lahko terja z actio mandati contraria).
Ker pa B ni obvestil Aja o svoji poti oz. če je bilo določeno, da mora blago kupiti v Rimu, bo imel A nasproti njemu ugovor zvijačne prevare (exc doli).


4. A in B sta z družbeno pogodbo odprla prodajalno. Kasneje je B odstopil od pogodbe, ker posel ni cvetel, poleg tega pa je vabil v svojo družbo C. A je jezen, ker ne zmore sam voditi prodajalne. Kaj lahko stori?

Če je B odpovedal pogodbo ob neprimernem času, je ostal zavezan glede stroškov in neupravičen do dobička. A je lahko terjal morebitne stroške od njega.
Če je odpovedal ob primernem času, pa je prišlo do delitve premoženja (actio communi dividundo)? :)


5. A je gradil hišo, zato je prosil Bja, da mu posodi 1000. Le ta mu je odvrnil naj gre k Cju, da mu bo le ta posodil. C mu je zares posodil 1000. Za kaj gre? Rarmerja.
Jaz sem napisala, da je to kreditno naročilo. Sklepala sem, da je B naročil Cju, naj posodi Aju. Med Bjem in Cjem je nastal mandat, med Ajem in Cjem pa je nastala posojilna pogodba. Če C ne bo mogel izterjati 1000 od Aja, bo lahko znesek terjal od Bja (neke vrste porok).

6. Pol je bilo potrebno popravit napake. Teh trditev se ne spomnim več točno, pri prvi je bila pomoje napaka, da je bil nameščenec poimenovam exercitor namesto instutor. Pri drugi sem šla pisat, kaj je pomenil pactum de vendendo pignore (da si lahko prodal ročno zastavljeno stvar pri ZP).

7. Kaj je beneficium separationis? Posledice.

Tu sem šla v napačno smer, je pa to institut iz dednega prava (knjiga, str. 1025)
Shanks Lecroiqx
Prispevkov: 7
Pridružen: 15. Mar 2013 15:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Shanks Lecroiqx »

Ali so trditve pravilne? Če niso, napiši pravilne
Najemodajalec ima izrecno s posebnim dogovorom pactum de vendendo pignore zastavno pravico na najemnikovem inventarju.
- Ne, ampak ima že ipso iure zastavno pravico na najemnikovih stvareh v stanovanju.

Lastnik obrata odgovarja neomejeno za posle opravljene s strani nameščenca znotraj obrata.
- Načeloma da, čeprava če lastnik izobesni vidno obvestilo v samem obratu je lahko svojo odgovornost omejeli ali iključil. (mislim, da je malenkost dvoumno, ker lahko pride mirno do izjeme, in v rimskem času je lahko marsikateri lastnik obrata obeseil obvestilo, ker ni hotel nepotrebno metati denarja stran, ker je bil nameščenec recimo da smotan ali ni hotel reskirat.. torej slednji stavek ni absolutno resničen- zato ne vem kaj je prav in kaj ni)
highflayer12
Prispevkov: 13
Pridružen: 23. Jan 2013 21:15

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a highflayer12 »

1.Tudi sam sem tukaj pisal o zemljiški služnosti. Čeprav sem se nanašal predvsem nato, da je takšna služnosti ustanovljena v korist gospodojočega zemljišča in ne osebe. Torej če se je Ticij odselil in nima več lastninske pravice /pravice uporabljati to zemljišče, potem ne bo imel pravice niti do izvrševanja služnosti, v nasportnem primeru pa bo lahko uporabil tožbo actio cofessoria in z njo zahteval od dediča, da mu služnost prizna in mu omogoči nemoteno izvrševanje.

2. kupo prodajna pogodba je veljavno sklenjena ker sta se dogovorila glede predmeta in kupnine. A bo moral plačati kupnino v vrednosti 400, razen če konj ni imel dogovorjenih lastnosti(ali pa napake niso bile najavljene), potem bo s tožbo actio quanti minoris lahko zahteval nižjo vrednost kupnine. Napisal sem pa še, da sicer je možno da bo A lahko zahteval znižanje kupnine v primeru, da sta v samo pogodbo vključila določen brezobličen dogovor pacta adiecta, ki bi to omogočal. Laesio enormis pa nisem želel vpletati ker gre za MOŽNOST PRODAJALCA če je stvar prodal za pol manj kot je njena cena glede na pretium iustum, možnost kupca za čezmerno prikrajšanje pa se razvije šele v času recepcije.

3. Gre za mandatno razmerje . Iz tega razmerja mandatar nesme imeti nobenih stroškov, hkrati pa tudi nobene koristi. A nima prav, v kolikor je B ravanal kot skrben gospodar, bo B lahko s tožbo actio mandati contraria zahteval povrnitev tudi stroškov, ki jih je imel s potjo.

4. Ta naloga mi je bila še najbolj neznanka, zato sem tukaj res pisal bolj po občutku.
V kolikor je B odpovedal pogodbo ob nepravem času je pretor fingiral, da ostaja družbi zavezan le glede stroškov. A bo imel tudi tožbo actio pro socio na povrnitev stroškov in škode, ki jih je imel z opravljanjem družbenih poslov, zoper ostale sodružbenike (B-ja) in actio communi dividundo na razdelitev premoženja iz same družbe. B-jevo ravnanje pa se presoja glede na skrbnost kot v lastnih zadevah.

5. Tukaj sem bil v dilemi ker je dejansko pri nalogi premalo podatkov, da bi lahko z gotovostjo ugotovil ali gre za posredno posojilo ali kreditno naročilo. (razen seveda če sem kaj spregledal).
Gre za kreditno naročilo (mandatum qualificatum). Med A-jem in C-jem je nastala posojilna pogodba, razen če je C izročil denar v imenu B-ja, potem pa je posojilna pogodba nastala med A-jem in B.jem. Med B-jem in C-jem pa je nastalo mandatno razmerje.

6.
- Prva je napačna. Najemodajalec ima zastavno pravico na inventarju že ipso iure, dogovor ni potreben.
- Druga je napačna. Lastnik obrata odgovoraja na celoto za posle nameščenca, razen če izobesi obvestilo v obratu.

7. Gre za beneficium seperationis ali pravno dobroto delitve, ki jo imajo zapustnikovi upniki, da zahtevajo delitev premoženja, ki ga je prezadolženi dedič pridobil kot dediščino in tistega, ki ga ima kot svoboden. Nato se lahko po vrsti poplačajo zgolj do višine podedovanega premoženja.

Upam, da mi bo uspelo 'nabrat' tiste 3 točke, vsekakor pa je šlo za solidno težak izpit. :D
Alja
Prispevkov: 383
Pridružen: 21. Jun 2012 08:55

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Alja »

Izpit je bil po mojem skromnem mnenju precej lahek, saj so bile le osnovne naloge, z izjemo zadnjih dveh, pa tudi ti dve se je dalo lepo rešiti. Je pa res, da vsi preveč kompiciramo, čeprav so odgovori čisto enostavni.
Bazinga
Prispevkov: 64
Pridružen: 20. Feb 2012 22:35

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Bazinga »

Alja napisal/-a:Izpit je bil po mojem skromnem mnenju precej lahek, saj so bile le osnovne naloge, z izjemo zadnjih dveh, pa tudi ti dve se je dalo lepo rešiti. Je pa res, da vsi preveč kompiciramo, čeprav so odgovori čisto enostavni.
Seveda da je lahek potem ko vidiš odgovore.Ti rata use jasno kot beli dan :) Ko si pa sm ti pa izpit pred tabo je pa daleč od tega da bi biu izpit lahek ;)
No, to je moje mnenje.
brucka
Prispevkov: 84
Pridružen: 07. Nov 2011 11:02

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a brucka »

Bazinga napisal/-a:
Alja napisal/-a:Izpit je bil po mojem skromnem mnenju precej lahek, saj so bile le osnovne naloge, z izjemo zadnjih dveh, pa tudi ti dve se je dalo lepo rešiti. Je pa res, da vsi preveč kompiciramo, čeprav so odgovori čisto enostavni.
Seveda da je lahek potem ko vidiš odgovore.Ti rata use jasno kot beli dan :) Ko si pa sm ti pa izpit pred tabo je pa daleč od tega da bi biu izpit lahek ;)
No, to je moje mnenje.
Bazinga moje mnenje je enako. Rim ni bil nikoli lahek in nikoli ne bo, vsi vemo koliko učenje je potrebno. Potem je pa še stres, strah, itd....meni se je že na kolokviju zgodilo, da se mi je roka tako tresla, da sem šele po petnajstih minutah sploh lahko začela pisat :oops:
Uporabniški avatar
cherilady
Prispevkov: 24
Pridružen: 10. Jan 2012 22:53

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a cherilady »

Tudi jaz se strinjam z vama... Problem pri rimu je, da je tako obsežen. Tudi sama lahkost izpita je precej relativen pojem - ob vsem poglabljanju v detajle in izjeme tekom študija, človek hitro postane zmeden ob 'lahkih' vprašanjih in išče neke 'cake'. Pa meni osebno predstavlja ogromen problem omejitev na 1 oz. 3 stavke - imaš znanja za esej napisat, moraš pa dejansko ''najti bistvo'', ki ga želi slišat profesor (pa grejo hitro pike...).

@ highflayer: Oo kul, imava vsaj na prvi pogled v bistvu precej podobne odgovore. :) Zdaj pa upejmo na odrešilne 3 pike! :D
Alja
Prispevkov: 383
Pridružen: 21. Jun 2012 08:55

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Alja »

Lahek zato, ker je pri skoraj vseh vprašanjih šlo za relativno osnovne stvari iz snovi. Poleg tega poudarjam, da se nam je (ker se je tudi meni, ko še nisem imela narejenega rima) verjetno vsem zgodilo, da zaje**mo pri osnovah, ker mislimo, da nas sprašujejo ne vem kaj vse. Pa v bistvu temu ni tako. Napisati moraš točen odgovor na vprašanje, ki vedno sprašuje čisto konkretno, pa so profesorji najbolj zadovoljni.

Upam, da vam je sicer šlo. Srečno na ustnih!
Uporabniški avatar
Lorelai
Prispevkov: 12
Pridružen: 21. Feb 2011 02:11

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Lorelai »

Ja, že res, da so bili odgovori osnovne stvari, ampak način kako te zanje vpraša, je pa druga pesem. Dober primer je tista odgovornost lastnika, kjer je verjetno večina razlagala o omejiti odgovornosti z vidnim obvestilom, če se ne motim, pa na koncu povedi ni pisalo actio institoria ampak execitoria. Evo, trenutek nepazljivosti pa gre točka kar tako. Po vojni smo pa tako ali tako vsi generali :D
...Be kind to me, or treat me mean
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine...
brucka
Prispevkov: 84
Pridružen: 07. Nov 2011 11:02

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a brucka »

Lorelai napisal/-a:Po vojni smo pa tako ali tako vsi generali :D
Lorelai točno to sem hotela napisati. Alja tudi sama si tu na forumu pred izpitom spraševala čisto osnovne stvari. Ko enkrat narediš rim in pišeš potem po vsakem izpitu svojim kolegom, kako so imeli lahek izpit, je pa oprosti nekolegialno. Vsak ve, koliko truda je potrebno za naučit se rim in kako težak izpit je. Pa brez zamere Alja ;)
Bazinga
Prispevkov: 64
Pridružen: 20. Feb 2012 22:35

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Bazinga »

brucka napisal/-a:
Lorelai napisal/-a:Po vojni smo pa tako ali tako vsi generali :D
Lorelai točno to sem hotela napisati. Alja tudi sama si tu na forumu pred izpitom spraševala čisto osnovne stvari. Ko enkrat narediš rim in pišeš potem po vsakem izpitu svojim kolegom, kako so imeli lahek izpit, je pa oprosti nekolegialno. Vsak ve, koliko truda je potrebno za naučit se rim in kako težak izpit je. Pa brez zamere Alja ;)
Točn tko. Zelo dobro povedano. Potem ko enkrat opraviš izpit je lahko dajat take neprimerne komentarje.
highflayer12
Prispevkov: 13
Pridružen: 23. Jan 2013 21:15

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a highflayer12 »

Dobro saj je res vse relativno, osebno verjamem da je določenim kolegom/icam bilo rimsko pravo lahko(več sprotnega dela,boljši spomin itd), vseeno pa marsikomu ni. Jaz sem želel samo povedati, da glede na januarski rok je bil izpit težji, kljub temu pa če si znal ni bil nič strašnega. Problem teh praktičnih nalog je edino to, da nikoli nemoreš zagotovo vedeti če imaš tisto 1 piko za pravilen odgovor ker lahko o temu praktično odloča že ena malo bolj narobe izražena beseda, ki bi jo lahko napisal tudi drugače. Glede tega so pri Rimu precej nepopustljivi kar je na nek način tudi prav.

@Lorelai: Pa saj pri tisti nalogi je bilo vprašanje, da je potrebno popraviti trditev v kolikor je napačna. Torej tudi del trditve, da lastnik obrata odgovarja neomejeno ni pravilna, hkrati tudi tisto glede exercitorja. Torej če si stavek 'delno' popravil + si s tem pokazal da je trditev napačna bi moral sigurno dobiti vsaj del točk.
Uporabniški avatar
Lorelai
Prispevkov: 12
Pridružen: 21. Feb 2011 02:11

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Lorelai »

Izgleda, da vas je tema precej razburila. Ja, roki se med sabo razlikujejo, se pa razlikujemo tudi mi med seboj, nekomu bolj leži to nekomu tisto. Težavnost je subjektivna, ker je najtežji izpit vedno tisti, ki ga opravljaš sam. Nima veze, samo da naredimo izpit. :D
Alja, da ne bo izpadlo, da se spravljamo nate, moram reči, da sm vesela, da sprašuješ tudi osnovne stvari, ker se o njih tudi sama sprašujem pa sem mnogokrat prelena, da bi jih spraševala na forumu (nisem edina). Je lepo, če kdo vpraša namesto tebe. A ni boljše, če se med sabo spodbujamo, že tako tale faks ni mala malca (kdo ve, mogoče bomo pa nekega dne sodelavci pa bomo šli skupaj na malco :lol: )

Ja, highflayer12, naša dva Rimljana ne marata interpolacij.
...Be kind to me, or treat me mean
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine...
Alja
Prispevkov: 383
Pridružen: 21. Jun 2012 08:55

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a Alja »

No, vsakemu svoje. Včasih je pač težko priznati svoje neznanje.
highflayer12
Prispevkov: 13
Pridružen: 23. Jan 2013 21:15

Re: Izpit marec

Odgovor Napisal/-a highflayer12 »

Rezultati so ze na oglasni deski. ;)

Zdaj pa imam vprašanje za vse starejše kolege ali pa tiste za katerimi je že rim. Kakšna vprašanja ste imeli na ustnih pri profesor Kambiču? Je zelo strog itd? Da se vem pripraviti :) Hvala za vašo pomoč.
Odgovori

Vrni se na