Pravna fakulteta LJ / MB ?

Splošna diskusija o študiju prava, prednostih in problematiki, urnikih, ...
Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 15. Feb 2012 17:10

Pozdravljeni,
sem bodoča študentka prava. Trenutno sem pred težko odločitvijo, saj ne vem za katero fakulteto se naj odločim.
Bila sem na informativnih dnevih in dobila sliko, da je v Mariboru vse lažje, pa tudi odnosi med študenti in predavatelji prijaznejši, čeprav po drugi strani pa se mi zdi, da ne bi pridobila toliko znanja in ne bi slišala predavanj priznanih pravnikov, nenazadnje pa mi je žal vaše knjižnice, ki bi naj bila tako bogata. No sicer pa se mi zdi, da bi bila na ljubljanski pravni fakulteti samo številka več, ki bi padla pri posameznih predmetih, če bi imela smolo.
Veliko sem že brskala po vašem forumu in edina stvar, ki me je zmotila je bila ta, da bi se naj urniki tako zelo prekrivali.
Je to res? Sklenila sem namreč, da bi res pridno študirala in se udeležila vseh predavanj, saj imam cilj obdržati zoisovo štipendijo. Menite, da mi lahko s trdim delom res uspe? Ali morda študentje ne strašijo zastonj kako je pravna fakulteta težka?
Je morda kdo mev vami, ki se je odločal med tema fakultetama? In zakaj se je na koncu odločil za pravo v Ljubljani?

Že vnaprej hvala za odgovore, zaželjena pa so seveda vsa mnenja o mariborski in ljubljanski pravni fakulteti. :):)

Uporabniški avatar
jessy
Prispevkov: 590
Pridružen: 09. Sep 2010 20:19

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a jessy » 15. Feb 2012 18:08

Živjo,

hm, to je malo težko svetovati, ker nas ima večina neposredne izkušnje samo z ene fakultete. Sicer nekateri pogosto kritizirajo drugo fakulteto (Ljubljančani MB, njihovi pa našo), a to je potrebno vzeti s kančkom dvoma. Jaz sem s PFLj zadovoljna in se mi ne zdi preveč težko (je pa tudi res, da je včasih odvisno tudi od sreče/smole), a je to res odvisno od posameznika - nekateri se učijo po cele mesece, pa jim še vedno ne uspe napredovati v višji letnik, spet drugi pa nimajo težav. Nekateri ''strašijo'' o težavnosti zato, ker so to res njihove izkušnje, a imaš tudi take, ki to počnejo samo zato, ker kvaliteto študija enačijo s težavnostjo. Glede številčnosti je res, v prvem letniku je okoli 500 študentov (redni + izredni), kar seveda vpliva na vzdušje in odnos profesorjev. Nekateri profesorji so zelo korektni, peščica celo prijazna/človeška :mrgreen:, imaš pa tudi take, ki svoje delo izrabljajo za izživljanje, a verjetno se take skrajnosti najdejo na vsaki fakulteti. Tako da slej ko prej moraš razviti debelo kožo.

Preberi si še to temo, ki je sicer primarno o EPF v NG, a je debata zašla tudi na primerjave med LJ in MB.
Za vidik mariborskih študentov pa obišči njihov forum:
http://www.pravna.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=130
http://www.pravna.net/forum/viewtopic.php?t=765
http://www.pravna.net/forum/viewtopic.php?t=9195
http://www.pravna.net/forum/viewtopic.php?t=9657
(Upoštevaj pa, da so mnenja v nekaterih delih zastarela, saj se zdaj povsod izvaja bolonjski program.)

lp

lucky

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a lucky » 15. Feb 2012 18:48

Lahko povem, da, če imaš možnost, se vsekakor odloči za fakulteto v Mariboru. Imam dve kolegici, ki jo obiskujeta, in lahko podam primerjavo študija tam in pri nas v Ljubljani iz prve roke, če želiš. Med drugim ti bo olajšan marsikateri izpit, več boš imela prostega časa v času študentskega življenja, izobrazba je pa na koncu enaka. Na žalost je tako, da so razlike ogromne. Kot primer naj spotoma navedem to, da imajo v Mariboru v prvem letniku od osmih predmetov štiri postavljene kot pogoj za napredovanje v višji letnik, pri nas, v Ljubljani pa jih moraš opraviti vsaj 6 (odvisno od tega, kaj ti ostane, ker se upoštevajo kreditne točke in ne predmet kot tak).

Kot pravim, formalno izobrazbo dipl. pravnik imaš po koncu študija enako ne glede na to, katero fakulteto obiskuješ. Znanje, ki ga pridobiš tekom študija, je nekako ekvivalentno, sicer pa (razen redkih biserov) veliko stvari pozabiš. Na koncu šteje, da veš, kje iskati določen predpis, in da imaš nek tisti pravniški čut, kako in kaj ...

V duhu cinizma: sama imam 15 minut do Maribora in slabo uro do Ljubljane, pa sem vseeno tukaj :) Ampak to so že druge zadeve, zaradi katerih je tako ...

Upam, da je moje mnenje kaj koristilo. Pozdrav

brucka
Prispevkov: 84
Pridružen: 07. Nov 2011 11:02

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a brucka » 15. Feb 2012 18:59

Kajaa jaz ti močno priporočam Pravno fakulteto v LJ. Kvaliteta študija je neprimerno višja kot v MB. V LJ boš dobila več in boljša znanja. Je pa res dosti težje kot v MB, ampak s trdim delom boš uspela, ne rabiš nobene sreče, šteje samo znanje. Sama sem v LJ zelo zadovoljna, res se je pa treba zelo veliko učit. Ne želim te pa zavajati, ker poznam precej ljudi, ki je obupalo in se prepisalo v MB ali NG in jim tam gre dosti bolje, ker je lažje, nižje zahteve, ampak zato slabša kvaliteta znanja in temu ustrezna nižja vrednost diplome.

nusa
Prispevkov: 422
Pridružen: 07. Okt 2008 15:08

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a nusa » 16. Feb 2012 14:32

lucky ja drži da morjo nardit manj izpitov za napredovanje v višji letnik ampak to prinese(sama poznam primere) da si tik pred diplomo pa še vedno nimaš izpitov iz prvega letnika :D zdaj koliko se ti zdi to "normalno" je stvar posameznika, meni se pač to ne zdi prav :)

Jaz osebno sem zadovoljna z izbiro lj pravne fakultete :) Poznam par ljudi, ki so se prepisali v mb in ja tam je lažje nardit vsaj nekatere izpite. Ampak vzporedna s tem je tudi (po mojem mnenju) kvaliteta znanja in študija.
Kot je nekdo zgoraj rekel rabiš trdo kožo in v lj jo tudi dobiš:) Kar pa mislim da je v našem poklicu prej prednost kot pa slabost :)

Ni vse rožnato itak da ne ampak se navadiš na sistem in potem je lažje:) Mene še vedno nekatere stvari jezijo enako kot so me v prvem letniku ampak po moje da je povsod tak :) In tu pa tam se vprašam zakaj sem šla v lj ko vidim s kolko dela se mogoče kak izpit nardi v mb ampak vseeno še vedno vztrajam pri tem da je lj boljša, ker dobre fakultete ne nardi lahek način opravljanja izpitov. Je pa seveda to prijazneje študentu- vsaj na kratek rok, kaj je pa na dolgi pa vprašanje.

Upam, da se boš odločla tako, da boš na koncu zadovoljna :)

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 16:00

Kakšna so pa povprečja ocen na pravni v ljubljani? :)

Uporabniški avatar
jessy
Prispevkov: 590
Pridružen: 09. Sep 2010 20:19

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a jessy » 16. Feb 2012 16:05

Lani je bila v 1. letniku 6,91.

Alan Shore
Prispevkov: 161
Pridružen: 24. Dec 2010 00:44

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Alan Shore » 16. Feb 2012 16:07

Za obdržanje štipendije pa 7,9 kar ne bi smel biti prevelik problem, če se ti gre za štipendijo:)

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 16:17

Alan Shore napisal/-a:Za obdržanje štipendije pa 7,9 kar ne bi smel biti prevelik problem, če se ti gre za štipendijo:)
a ni 8,5 ?

Alan Shore
Prispevkov: 161
Pridružen: 24. Dec 2010 00:44

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Alan Shore » 16. Feb 2012 16:20

Zadostuje da si med 5% v letniku, to je blo pa lani 7,9 tko okol 8 je po moje potrebno imet:)

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 16:40

A pol recimo zadostuje če si med 16 najboljšimi v letniku? :? a se moraš res tolk učit za te ocene? Jst mam res namen hodit na vsa predavanja, vaje, pa se učit sproti..pol bi pa verjetn mogl uspet ?

Alan Shore
Prispevkov: 161
Pridružen: 24. Dec 2010 00:44

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Alan Shore » 16. Feb 2012 16:47

nvem med kolkimi to pomen, ker se veretno upoštevajo vsi ki so vpisani:) Ni pa nobenih pravil kko uspešno študirati, vsak ima svoj način, po moje se v prvem letniku ni preveč pametno obremenjevati z ocenami, daš vse od sebe se potrudiš in kar je je, važno da je v indeksu:) Sam naprimer skoraj nisem hodil na predavanja edino na rim sem in tja pa se je kar izšlo.

Car
Prispevkov: 204
Pridružen: 14. Okt 2010 11:42

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Car » 16. Feb 2012 17:01

Kajaa, če misliš redno hodit na vse vaje in predavanja in se poleg tega sproti učiti, pod pogojem da razumeš snov, ti mislim, da vsaj povprečna ocena 8 ne sme uiti.

Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
jessy
Prispevkov: 590
Pridružen: 09. Sep 2010 20:19

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a jessy » 16. Feb 2012 17:42

Nihče ti ne more povedati, kako uspešna boš pri študiju. Poznam primere, ko se učijo po cele dneve, pa jim vseeno ne uspe. Odvisno je od posameznikovih sposobnosti, učnih navad, nekaj pa tudi od sreče. Za štipendijo pa moraš imeti povprečno oceno vsaj 8,5 oziroma biti v najboljših 5% (kar pomeni, da moraš imeti boljše ocene od 95% vseh študentov v letniku). Sicer pa ocene in štipendija niso vse, tako da upoštevaj še kakšne druge kriterije pri izbiri študija/fakultete.

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 17:56

Ocene se mi zdijo zelo pomembne ravno zaradi pravosodnega izpita. A ni tako, da če imaš zelo visoka povprečja prideš prej na vrsto? Čeprav ne vem kako je, če imaš v Mariboru povprečje 9? V Ljubljani pa 8...kako je s tem? A se gleda za vsako fakulteto posebej? Jst res nočem čakat v vrsti 5 let in biti ena izmed 500-tih pravnikov, ki čakajo z diplomo, da bodo končno lahko nardil ta izpit :?, se mi zdi da si brez njega res samo povprečen pravnik brez službe.. Zato pa ni za lase privlečeno, da govorijo samo o tem kolk preveč je ekonomistov in pravnikov brez službe. Zdi se mi, da je važn sam to al maš veze al pa visoke ocene..

sunshine
Prispevkov: 356
Pridružen: 17. Maj 2009 16:28

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a sunshine » 16. Feb 2012 18:45

Vrjam, da vsi delodajalci gledajo, iz katere fakultete si. Če bo imel na izbiro pravnika iz PF Lj in PF MB, se jih bo večina odločila za prvega.

lucky

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a lucky » 16. Feb 2012 18:55

sunshine, to pa ni res. Poznam primere zelo uspešnih študentov iz Mb, konkretno ena kolegica, ki je takoj po diplomi dobila pripravništvo na sodišču v Mb. Kljub temu, da je kar nekaj ljubljanskih pravnikov, ki so se prijavili na razpis, ostalo praznih rok. Pa da ne bo kdo narobe razumel, ne navijam za fakulteto v Mb, skušam pa pač biti čim bolj objektivna. Ker je že itak dovolj to, da sami profesorji na ljubljanski pravni tako radi veličastno poudarjajo, kako je njihova pravna boljša in kakšna grozna elita ste študentje tukaj. Sicer pa, vsakemu svoje. Ni pa fajn, ko ti je potem enkrat morda žal ...

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 19:11

lucky napisal/-a:sunshine, to pa ni res. Poznam primere zelo uspešnih študentov iz Mb, konkretno ena kolegica, ki je takoj po diplomi dobila pripravništvo na sodišču v Mb. Kljub temu, da je kar nekaj ljubljanskih pravnikov, ki so se prijavili na razpis, ostalo praznih rok. Pa da ne bo kdo narobe razumel, ne navijam za fakulteto v Mb, skušam pa pač biti čim bolj objektivna. Ker je že itak dovolj to, da sami profesorji na ljubljanski pravni tako radi veličastno poudarjajo, kako je njihova pravna boljša in kakšna grozna elita ste študentje tukaj. Sicer pa, vsakemu svoje. Ni pa fajn, ko ti je potem enkrat morda žal ...
Žal za? :) A je teb osebno žal da nisi šla v MB?

Uporabniški avatar
Michelle
Prispevkov: 393
Pridružen: 15. Avg 2009 09:48

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Michelle » 16. Feb 2012 19:12

lucky, pripravništva na sodišču ne dobiš po diskrecijski pravici sodišča, ampak izključno glede na povprečno oceno/čas na čakalni listi (in zato so kolegi v MB dejansko v VELIKI prednosti, ker je tam povprečje višje kot v LJ). Ne vem, kolk je še kej aktualen ta članek (iz 2010), ampak vseeno priporočam http://pamfil.si/prispevek/trnjeva-pot- ... vasup1sup/
''My country is the world and my religion is to do good.''
Thomas Paine

Kajaa
Prispevkov: 16
Pridružen: 15. Feb 2012 16:52

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Kajaa » 16. Feb 2012 20:14

Kakšna prednost pa je potemtakem v Ljubljani, razen tega, da profesorji iščejo neznanje, da moraš znat več, s tem da večino snovi že kmalu pozabiš, imaš nižje povprečje in ljubljansko diplomo, ki bi naj bila vredna več?
Glede na to, da bi z mariborskim boljšim povprečjem ocen kot v LJ hitreje pridobil možnost za opravljanje PDI...

nejcs
Prispevkov: 339
Pridružen: 29. Apr 2010 01:32

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a nejcs » 16. Feb 2012 20:41

obe fakulteti sta dobri, razlika med njima je predvsem v tem, da je v LJ bolj zahtevno kazensko pravo, v MB pa gospodarsko - sicer pa je "razlika" predvsem v študentu - ni važna kam hodiš, važno je kako študiraš... js bi vsakmu dijaku priporočil, da gre poslušat kšno predavanje, tko najbl dobiš feeling za t.i. klimo na faksu...
Life isn't fair, but you can be.

Uporabniški avatar
Michelle
Prispevkov: 393
Pridružen: 15. Avg 2009 09:48

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Michelle » 16. Feb 2012 22:54

V MB majo za Kazensko materialno pravo Korošca, njihov letošnji (ne prav lahek) junijski izpit iz KMP pa je bil, zanimivo, pri nas na oktobrskem roku, tko da glede tega niso čist nč na boljšem :) Res pa je Kazensko procesno pravo precej lažje tam (ampak to tudi pri nas večini ne dela takih težav).

Kajaa prednost študija v LJ je, mojem mnenju, predvsem dejstvo, da zaradi večje zahtevnosti pridobiš tud več znanja- na pravniškem državnem izpitu so menda pravniki s PF LJ precej bolj uspešni, kot tisti z mariborske fakultete. Sicer pa, kot so že napisali drugi, pridi na kakšno predavanje k nam pa boš vidla, kako se ti zdi :)
''My country is the world and my religion is to do good.''
Thomas Paine

lucky

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a lucky » 16. Feb 2012 23:12

Kajaa napisal/-a:
lucky napisal/-a:sunshine, to pa ni res. Poznam primere zelo uspešnih študentov iz Mb, konkretno ena kolegica, ki je takoj po diplomi dobila pripravništvo na sodišču v Mb. Kljub temu, da je kar nekaj ljubljanskih pravnikov, ki so se prijavili na razpis, ostalo praznih rok. Pa da ne bo kdo narobe razumel, ne navijam za fakulteto v Mb, skušam pa pač biti čim bolj objektivna. Ker je že itak dovolj to, da sami profesorji na ljubljanski pravni tako radi veličastno poudarjajo, kako je njihova pravna boljša in kakšna grozna elita ste študentje tukaj. Sicer pa, vsakemu svoje. Ni pa fajn, ko ti je potem enkrat morda žal ...
Žal za? :) A je teb osebno žal da nisi šla v MB?
Stojim za svojimi dejanji in zanje sprejemam odgovornost. Odločila sem za za ljubljansko pravno fakulteto, ker sem želela nekam stran, pa da vidim tudi, kako je v Ljubljani, ker Maribor že dobro poznam. Kot sem že rekla, na koncu je formalna izobrazba enaka, ne glede na to, kje si dokončal študij ... Je pa odvisno od posameznika, kakšne so njegove prioritete.

Odločitev je vsekakor tvoja.

Renatasem
Prispevkov: 1
Pridružen: 16. Feb 2012 22:43

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a Renatasem » 16. Feb 2012 23:19

Draga Kajaa,
če si želiš opravljati pravniški poklic, je popolnoma vseeno na katero fakulteto se vpišeš. Kako dobra oz. odlična boš pri svojem delu, namreč ne bo odvisno od fakultete, ampak od tebe same, tvojih ambicij, učnih in delovnih navad, odgovornosti in drugih lastnosti. Zdaj, katera fakulteta te bo najbolje pripravila na tvojo poklicno pot je zelo relativno, ampak nekako normalno je, da če na forumu PFLJ sprašuješ za mnenje, da ti bodo vsi napisali hvalospeve o dotični fakulteti in pograjali drugo/drugi fakulteti, morda iz izkušenj (kar je bolj redko), največ pa iz govoric in morda tudi naslajanja, kar bi bilo seveda enako, če bi spraševala na forumu PFMB ali PFNG. Če malo pobrskaš po forumu, pregledaš učne načrte, prebereš debate študentov o posameznih izpitih, potem boš hitro ugotovila, da se praktično vsepovsod študenti učijo isto snov (največkrat tudi uporabljajo isto literaturo), da imajo nemalokrat enaka vprašanja in težave na vseh fakultetah, kar bi pomenilo, da bi naj imeli na koncu vsi neke osnove, torej, da bi se znali "obrnit v pravu". Če misliš, da boš na koncu študija znala vse o pravu in da ti bo vse jasno, ter da je edino na fakulteti pridobljeno znanje relevantno, boš zelo razočarana, kajti, ko dobiš enkrat papir v roke, se šele pravo učenje začne in marsikoga, ki zelo napirjen kot pav pride iz fakultete postavi na trda realna tla.
Plusi in minusi so na vseh fakultetah, če hočeš biti resna pravnica boš morala TI znati krmariti med temi plusi in minusi, pa ne glede na to iz katerega okolja prihajaš.
Zadnjič sem slišala eno zanimivo debato, ki mi je dala malo misliti. Če je PFLJ res tako kvalitetna fakulteta, in ti da ogromno za poklicno kariero, itd., zakaj je potem ravno pravosodje, kjer je kar 75% pravnikov iz PFLJ v totalnem razsulu, tako po kvaliteti kot po kvanititeti opravljenega dela??
Sicer pa, js sem bla sam 1. letnik na PFLJ, potem sem šla študirat v tujino. Takrat se spomnim, da je blo veliko hvalospevov nekaterih profesorjev o PFLJ, pa tradicija, odličnost, in veliko grajanja na račun druge fakultete, kar je v bistvu zgledalo, kot da ti velecenjeni pravniki ne prenesejo konkurence ali pa imajo slab odziv nanjo. Najbolj smešno je pa pol videt te zagrete bruce, ki besede profesorjev vzamejo kot da so svete in se še preden, da sploh opravijo kakšen izpit počutijo vsemogočne, ..., pač kot sem že zgoraj napisala, vsak svoje hvali;). Tega verjetno ne bi napisala, če ne bi videla kako v tujini funkcionirajo zadeve in mi je zgoraj napisano prav smešno.
Ti pa se odloči po lastni volji, prej pa si pridobi vse informacije. Objektivnih bo malo, a upam, da ti bodo koristile. Pa vso srečo, kjerkoli že boš;)

brucka
Prispevkov: 84
Pridružen: 07. Nov 2011 11:02

Re: Pravna fakulteta LJ / MB ?

Odgovor Napisal/-a brucka » 17. Feb 2012 13:26

Na kateri fakulteti v tujini si pa študirala - če nisem preveč radovedna :D

Odgovori

Vrni se na