Odnehati?

Splošna diskusija o študiju prava, prednostih in problematiki, urnikih, ...
Odgovori
Nusaaa
Prispevkov: 3
Pridružen: 04. Okt 2011 22:03

Odnehati?

Odgovor Napisal/-a Nusaaa » 18. Jan 2012 17:48

Živjo :)
Pišem v nekem zadnjem upanju, da dobim kakšen koristen nasvet ali pa vzpodbudno besedo, ki mi bo vlila upanje za naprej.
Kljub svarilom pred vpisom na faks (tista fora v smislu ja prva tri leta bo teško, pol k boš pa v drugem letniku bo pa bolš) sem se z optimizmom vpisala, saj mislim, da se s trdim delom in vztrajnostjo da naredit kar koli, oziroma da nič ni tko teško da se ne bi mogla naučit. No, to mnenje je sedaj po parih mesecih na pravni fakulteti na sila majavih tleh.

Prvo predavanje na faksu, ki sem ga poslušala je bilo iz rimskega prava iz ust doc. Kambiča in bila sem navdušena. Nad snovjo, nad razlago... No, na mojo žalost je za njim v predavalnico stopila Katja Škrubej (verjetno ne rabm razlagat vtisov iz njenih predavanj). No, zaradi nje in njej podobnim predavateljem sem počasi nehala obiskovat predavanja, hodila sem le na rim pa ekonomijo, na slednjo ne zarad tega ker bi me zanimala, ampak zato, ker naj bi bil to eden izmed težjih izpitov, po domače povedano iz strahu. Problem je v tem, da sem se na predavanjih dolgočasila, ni bilo tistga navdušenja, ki je bil pri rimu. Sprva sem sama sebe prepričevala, da mi predavanja ne koristijo, ker sem tak tip, ki se mora usest in naučit, in mi slušna razlaga ne pomaga nič in da torej ni nič narobe, če ne hodim. Sedaj pa počasi razmišljam v smer, da sem mogoče zgrešila smer študija. Druga stvar je v tem, da je mogoče vzrok za ta pesimizem začetni neuspeh, in sicer gladek padec na izpitu iz sociologije. Ne morem spregledati dejstva, da se učim, vlagam nek trud, pa mi ne gre, medtem ko eni zdelujejo z levo roko. To mi da mislit, da očitno rabiš za to talent, ki ga jaz pač nimam.

Zdaj pa prihajam na idejo, da bi pustila ta študij, ker je pač bolše zgubiti pol leta, kot pa celo. Bi kdo delil kakšno podobno izkušnjo, oz če jo ima kdo, kako ste jo prebrodili? Anything...

nejcs
Prispevkov: 339
Pridružen: 29. Apr 2010 01:32

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a nejcs » 18. Jan 2012 18:14

Ej. Mislm, da je šu skor vsak čez tako krizo, kot jo opisuješ. Mogoče je pr enih ta kriza večja, pr drugih pa manjša. Lej, če ti faks ne gre zard tega, ker je mau več snovi kt na gimnaziji in je potrebno vložit mau več truda, ker so predavanja dolgočasna in ker si padla prvi izpit, potem bi ti js svetvou, da zaradi tega NE ODNEHEJ - to so vse stvari, ki jih lahko prebrodiš in greš čez to, in nardiš faks. Če pa ti faks mori zard tega, ker te zanimajo še kšne druge stvari al pa te pravo kot tako sploh ne interesira, potem pa pomoje nima smisla nadaljevat... Prekratek je življenje, da bi se človk silu z nečim, kar mu prinaša le slabo voljo. Mislm, da tut ne morš bit uspešn pr nečem oz. si velik manj, če neki počneš pod prisilo in ne uživaš v tem. Torej ne odnehaj, samo zato ker je težko... Če pa bi bolj uživala v kšnem drugem študiju (te nič ne stane, če se udeležiš kšnega predavanja na drugem faksu), pa rajši zamenjej faks...
Life isn't fair, but you can be.

lucky

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a lucky » 18. Jan 2012 18:28

Svetujem ti, da se resno vprašaš, ali te pravo zanima? Ali je to nekaj, s čimer se boš z veseljem ukvarjala vse življenje? Če je, potem vztrajaj. Ni nemogoče, niti ni tako zelo zahtevno, le "noter moraš priti".

Tudi jaz pravkar (spet) obupujem nad snovjo, ker imam jutri izpit in ker se ne spravim študirat prej in ker delam milijon stvari zraven branja knjig, ipd. Jezna sem sama nase. Povem pa ti, da ... ko (če) se spraviš zraven, se da. In to lagano sportski :)

Le pogumno naprej!

Aja, padec enega izpita pa res nič ne pomeni. Saj maš še 5 rokov ;)

Uporabniški avatar
Michelle
Prispevkov: 393
Pridružen: 15. Avg 2009 09:48

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a Michelle » 18. Jan 2012 18:45

Uf, težke odločitve, js te popolnoma razumem.. Najlažje je napisat, da bo vse uredu, da ima take pomisleke večina (kasneje uspešnih) študentov prava, ampak ker žal poznam tudi veliko drugačnih zgodb, se mi zdi smiselno, da o vsem skupaj dobro premisliš in pretehtaš, ker v tem ni nič slabega in ker ni popolnoma nič izgubljeno.

Dejstvo je, da je po prvem semestru prvega letnika težko bit prepričan, da je pravo to kar si želiš v življenju počet ali vice versa, pravzaprav je to težko tudi kasneje tekom študija, ker law in action pač ni enako law in books. Največ občutka pa za to, kaj pravo pravzaprav je, dobiš v prvem letniku pri Uvodu v pravoznanstvo, Uvodu v civilno pravo, omenjenem Rimskem pravu in tudi pri Ustavnem. Če pustimo ob strani predavanja in predavatelje- ti je snov, ki se obravnava, zanimiva, logična? Se ti zdi, da bi se lahko poglobljeno s tako in podobno tematiko ter vprašanji ukvarjala še vsaj 3 leta tekom študija? S čim je pravzaprav motivirana tvoja odločitev za študij prava? In ali si pripravljena v doseganje tega cilja vložit precej truda in učenja?

To so vprašanja, na katera si moraš iskreno odgovorit, medtem ko 1 neopravljen izpit nima popolnoma nobene vloge. Pravo ni najlažji izmed študijev, ni pa tako zahteven, da ga povprečno sposoben študent ne bi mogel narest, tudi ne drži, da zraven ni možno met družabnega življenja in drugih dejavnosti in obveznosti. Pomembno je predvsem to, da vidis v vsem skupaj nek smisel, da maš pred očmi cilj, ki te dovolj močno motivira, da premostiš ovire, ki se pojavijo na tej poti- tako kot na vsaki drugi in da se ob kakšnem (neizbežnem) padcu hitro pobereš in greš naprej. Kot sm že napisala- per aspera ad astra bi moral bit slogan PF ;)

Če te zanima, kakšen je študij v višjih letnikih (sem v 3.BŠP) ali če ti lahko kako pomagam pa sporoči.

Edit: medtem ko sm pisala tole, ti je že lucky podobno svetovala, tko da zgleda res drži :D
''My country is the world and my religion is to do good.''
Thomas Paine

violy
Prispevkov: 1
Pridružen: 18. Jan 2012 18:40

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a violy » 18. Jan 2012 22:03

Živjo Nusaa!

Upam, da ti bodo moje besede kaj v vzpodbudo. Napisala ti bom samo svoj pogled in situacijo. Na koncu se pa mora seveda vedno vsak sam odločiti, kaj bo naredil sam s seboj in s svojim življenjem.

Ne morem se strinjati s tvojimi besedami, da drugi izdelujejo z levo roko in da dvomiš v trdo delo in vztrajnost. Že kolegica ti je lepo napisala: per aspera ad astra in ti bom v tem duhu še jaz opisala svoj primer. Sama študiram ob rednem delovniku in drugih obveznostih. Zjutraj ob 6 h vstanem, delam od 7 do 16 h ali dlje, nato grem na predavanja, kjer sem do 20 h, ob 21 h pridem domov, sledijo gospodinjska opravila, nato pa od 22 do 1 h zjutraj študiram pravo. In tako vsak dan, delam tudi ob sobotah, ob nedeljah pa običajno študiram cel dan. Lahko ti povem, da je to vse prej kot z levo roko in da bi mi bilo najenostavneje pustiti študij in odnehati, pa ne bom! Zakaj? Ker me pravo zanima, ker me študij na tej fakulteti zelo veseli, ker se mi bodo s pravno diplomo odprle nove možnosti, ker bi rada delala na pravnem področju, ker verjamem v pravičnost in še bi lahko naštevala. Pa verjemi, da sem prav tako včasih obupana sama nad seboj, ker kakšne snovi ne razumem dobro, in da se včasih sredi noči od utrujenosti dobesedno zjočem nad količino snovi, ki je za naštudirat do izpita in podobno. Ampak želim študirati pravo in postati pravnica in na tej poti me ne bo nič ustavilo. Verjemi, da na pravu nikomur ni enostavno in da nihče ne izdeluje izpitov z levo roko, ker je študij zelo zahteven in snovi je ogromno, zato kakršne koli bližnjice enostavno niso mogoče. Zahteva se znanje in pika in prav je tako, ker bomo le tako lahko uspešni pravniki. Moraš pa biti pripravljena na vlaganje veliko truda in dela v študij in to se ti bo povrnilo. Vendar ne smeš obupati samo zaradi enega neuspešno opravljenega izpita, sploh pa ne tako hitro po zgolj nekaj mesecih študija. Vsega tega ti ne bi pisala, če bi bilo iz tvojega pisanja razvidno, da te pravo ne zanima, ampak ker te je navdušilo rimsko pravo, je to po mojem znak, da si prava za pravo. Seveda sama najbolje veš, kaj ti leži in kaj ne, ampak škoda se mi zdi, da nekdo kar tako obupa, še preden se zares začne boriti, da bi dosegel svoj cilj. Zato, kakorkoli se boš odločila, najprej zelo dobro razmisli in se še s kom pogovori in posvetuj. Priporočam ti tudi knjigo prof. dr. Cerarja: Kako študirati pravo, v kateri med drugim govori tudi o motivaciji za študij, kako je pri študiju potrebno verjeti v samega sebe in v svoje sposobnosti. Srečno!

nejcs
Prispevkov: 339
Pridružen: 29. Apr 2010 01:32

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a nejcs » 18. Jan 2012 22:18

@violy
Uau, ostal sem brez besed. Morš bit res neverjetna oseba, da ti to uspeva. Upam, da boš imela na svoji poti čim manj "aspera" in da uspešno in čimprej dosežeš "astra"! :)
Life isn't fair, but you can be.

Uporabniški avatar
rea
Prispevkov: 228
Pridružen: 03. Okt 2010 13:05

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a rea » 19. Jan 2012 10:50

Violy res, svaka ti čast :) Take ljudi pa neizmerno spoštujem in ti privoščim, da čimprej dokončaš tale študij!

Še moje mnenje/izkušnja (ki jo pišem sedaj, ko bi se mogla že tri ure učit :D):
Sama niti nisem pričakovala, da me bodo predmeti v prvem letniku faksa zanimali in potem sem bila nad nekaterimi predmeti kar pozitivno presenečena. Tudi jaz se šla lani januarja na izpit sociologije, učila sem se in....padla. Ampak zame to ni bil neuspeh, že prej sem vedela, da se ogromno študentov veliko uči, pa se kdaj pač ne posreči. Big deal.
Marca sem šla na dva izpita, oba naredila, ker sem se enostavno usedla in dva tedna RES INTENZIVNO, Z GLAVO brala bukve :)
In tudi zdaj, ko grem na izpit..grem z zavedanjem, da ne bo konec sveta, če ne naredim izpita, kljub vloženemu trudu. Bo pa naslednjič.
In moram reči, da kljub moji lenobi in posledičnim neuspehom (+ nekaterim IZJEMNO bednim predmetom, ko sploh ne razumeš tistega kar bereš) še nisem obupala. In ne bom. Pravo je nekaj kar je del mojega življenja (v smislu tega, da se srečujem s sodišči in nasploh družinskim pravom že od malega), kar si želim početi. Je tako široko področje, da lahko delaš praktično karkoli in to je mene pritegnilo.
In tudi jaz nisem hodila na nobena predavanja, ker so mi bila BEDNA (razen redkih izjem, kjer so predavatelji res super) in nepotrebna. Tudi jaz sem tip človeka, ki se usede, nauči in to je to. Ne rabim predavanj zato. Bi mi bila pa sigurno v veliko pomoč, prihranila bi čas, ampak jaz nisem tip za to. Se mi pač ne da.

In pomojem je največja napaka študentov ta, da pridejo s prevelikimi pričakovanji. Pričakujejo, da bo vse fuuuul zanimivo, ampak žal, se moraš naučit tut stvari, ki te prav malo brigajo, definicije, ki so ti čisto nepotrebne ipd ipd. Sploh v prvem letniku je ogromno bednih predmetov (soca, zgo, ekn..).
In ne pusti, da živiš samo za to, da vsak dan znova premišljuješ, če je to zate ali ni. Sploh pa ne zaradi enega neuspeha, ker če se boš odločila nadaljevati študij, mi verjemi, da jih bo prišlo še ogromno.

Malo sem zašla, ampak bistvo je, da ne odnehat zaradi enega neuspeha!! Dobro razmisli! Ker imam občutek, da marca, ko boš pa npr naredila zgo in soc, boš bla pa ziher da je pravo zate.

Jaz sem v mnogih pogledih dokaj netipična (vsaj mislim, glede na nekatere kolege, ki jim je faks življenje :D) študentka prava.
Veliko hodim ven, tudi med izpitnim obdobjem nisem samo v hišo zaprta, žuram (skozi celo leto hahah), učim se premalo(ampak se!), in definitivno ne pustim, da mi faks okupira misli in da mi narekuje kako naj živim. Sem pač taka, da če mi en teden pred izpitom paše it ven, pač grem. Sicer nisem med najboljšimi študenti, pa tudi ne med najslabšimi, sem nekje zlata sredina.
In ravno zaradi moje "mentalitete" glede faksa (jaz naš faks jemljem kot vsak drug, nič lažji, nič težji), sem čist happy (tudi ob neuspehu se ne sesujem, in ne jokcam kadar me določen predmet SPLOH ne zanima...).
Sem se pa enkrat pijana (hahaha) spraševala in tožila kolegom kako mi je žal, da ne študiram ruščine, ki je bila moja druga izbira.
Noben mi ne daje zagotovila, da bi bilo tam lažje, povsod je potreben trud in jebarija.


Želim ti vso srečo, da boš ugotovila kaj si želiš, ampak !!!resno!!!, NE OBUPAJ NA PODLAGI ENEGA NEUSPEHA. In, če se odločiš ostati, jemlji neuspeh kot nekaj kar se da popraviti, nekaj običajnega (ne me zdaj napast, da tega se ne dela itd itd, ampak meni to zagotavlja psihično stabilnost na pravu hahaha :D)

Drejaa
Prispevkov: 120
Pridružen: 27. Avg 2009 11:18

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a Drejaa » 19. Jan 2012 15:29

jst ti bom tko povedala :D zame je blo resnično prva tri leta so najtežja in potem sem se vpisala v drugega=) sm mela podobne občutke k ti, da odneham, da to itak ni zanimivo, ampak vrjem ko prideš v drugega je snov veliko bolj zanimiva, bl so nekak relavantni predmeti...ni talentiranost tista, ki nej bi pomagala ampak je želja, če si želiš študirat pravo, če želiš počet to pol vztrajaj dokler te kambič 6krat ne fukne in se morš izpisat...ne sej se hecam=) ampak ni težko vztrajat, če veš da si to želiš in vrjem, da se prvi letnik splača potrpet pa tut če ga je treba večkrat delat, zato ker drugi pol zmaga :D

Uporabniški avatar
baby™
Prispevkov: 1573
Pridružen: 05. Okt 2008 17:16
Kraj: če me najdeš, mi povej, kje sm.

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a baby™ » 20. Jan 2012 18:56

oh, Nusaaa :)
lej... na PF sm doživela in preživela že velik uspehov in "neuspehov", od tega slišala zeeeelo mal predavanj, večkrat vstopla na WC kot pa v kerokoli predavalnico... :mrgreen:
ponavadi še takrat, ko sm se končno odločla, da grem na kšno predavanje, smo bli sam trije not, ki nismo vedli, da ODPADE :o tko da ... :lol:

no, zdej sm pa blizu diplome in še vedno ne vem, če sm se vpisala na taprav faks ?! :shock:

če tko pogledaš, a ti sploh lahko kdo garantira za kerokoli odločitev v tvojem življenju, da je pravilna? ne gre... odločiš se tko kot čutiš, da je prav, in na konc je vse tko kot mora bit...

nikamor se ti ne mudi, vzemi si čas... če boš tko zlahka pustila pravo in prešaltala na drug faks, boš mela tudi na drugem faksu občutek, da ni taprav zate... to pa zato, ker so v principu vsi enaki in ni faksa, ki bi bil za nekoga v celoti popoln... vedno boš najdla neki, kar ti bo dalo mislit, da to "ni zate" in povsod so izpiti, ki jih kdo ne nardi iz prve.

(veš, izbira faksa je kot izbira tipa... :D če iščeš sanjskega princa, ki te bo neprestano osrečeval, pol se pripravi, da boš večinoma samska... :lol: morš najt tazga, ki ma čimveč tistih lastnosti, ki ti ustrezajo... tu pa tam mu lahko oprostiš kako "napakico" in se raje osredotočiš na tisto, kar ti je všeč... point je, da vztrajaš. :twisted:) ...no pa mamo še ljubezenske nasvete vmes :lol:

kot si sama rekla - z vztrajnostjo se da karkoli nardit... ti povem, VSE se da, brez izjeme... in to je vse, kar rabiš vedet ;)
jaz sem mali psihopat

Nusaaa
Prispevkov: 3
Pridružen: 04. Okt 2011 22:03

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a Nusaaa » 20. Jan 2012 22:51

najprej hvala za odgovore, mi veliko pomeni, da ste si vzeli čas za nasvet nekomu, ki ga sploh ne poznate. po vseh komentarjih in po parih prespanih (in ne preštudiranih) nočeh sem ugotovila, da se preveč obremenjujem z drugimi. dejstvo je da sem obkrožena s samimi ljudmi ki so v življenju prekleto uspešni pri vsem česar se lotijo (ali pa pač naglas ne priznajo neuspeha) in potem se sprašujem zakaj še pri meni ni tako.
Ali te pravo zanima? Kot je rekla baby oz. nekej podobnega. saj tega ne veš. zdi se ti da te zanima. in ker je to tako širok spektor so stvari, ki te znotraj prava zanimajo in ki te ne. mene je zmedlo verjetno dejstvo, koliko drugi kolegi poznajo pravne zadeve in se tako ali drugače zanimajo za pravo, jaz pa pač ne grem gledat vsak dan(oz. nikoli) kaj se je danes dogajalo na ustavnem sodišču. ta in podobne zadeve, ko npr. na vajah nisem vedla o čem se pogovarjajo, ker sm prvič slišala za kakšno stvar mi je dalo mislit, da očitno me to ne zanima. za višek banalnosti mojega "zanimanja" za pravo bi pa navedla, da ko je prof. simič na prvih vajah vprašal kaj je bil povod za vpis na pf bi če bi si upala iskreno odgovort moj odgovor bil "elle woods" haha. pa ne narobe razumet, se zavedam da obstaja razlika med pravom ki ga je študirala ona pa med tem k ga js :) No, vsega tega sem se zavedala, ampak sem misnla, da vse kar rabm vedt za ta poklic me bodo že na faksu naučil, ne rabim "predznanja". Še vedno mislm, da mam karakter za ta študij in poklic in iz tega se je razvila želja po nekem uspehu. ampak uspeh podpira želje, medtem ko jih neuspeh podira. vsaj tako je bilo pri meni s tole sociologijo. pobrala mi je vse upanje, željo… ampak sm zgruntala da očitno pa res nism perpektivn pravnik, če me bodo tko hitr pokopal. No, ne bodo me. Vsaj ne tku hitr, upam pa da sploh nikul.

Alan Shore
Prispevkov: 161
Pridružen: 24. Dec 2010 00:44

Re: Odnehati?

Odgovor Napisal/-a Alan Shore » 21. Jan 2012 00:25

Tako je, ne se jim dat:) Sicer pa Sociologija res ni merilo, ker je smotan predmet pa še ne preveč zanimiv in pri izpitu ima precejšno vlogo tudi sreča, pa nisem eden tistih študentov, ki bi se zgovarjov na srečo, ponavadi je tako da če znaš znaš, pri sociologiji pa ne, razen če se učbenik res natančno naučiš, kar se mi zdi pa preveč za en tak predmet. Tko, da ne se sekirat za socilogijo, poznam marsikoga ki jo je padel pa pri drugih predmetih ni imel težav:)

Odgovori

Vrni se na