Študij na II. ali III. stopnji za nepravnike

Splošna diskusija o študiju prava, prednostih in problematiki, urnikih, ...
Odgovori
FelixFelicis
Prispevkov: 1
Pridružen: 15. Apr 2022 18:01

Študij na II. ali III. stopnji za nepravnike

Odgovor Napisal/-a FelixFelicis »

Pozdravljeni!

Imam nekoliko nenavadno vprašanje, a vendarle. Pred kratkim sem zaključil s študijem in pridobil podiplomsko izobrazbo (magisterij) in sedaj razmišljam, da bi mogoče izredno vpisal študij prava. Ta smer me je že od nekdaj zanimala in nekoliko obžalujem, da je nisem vpisal že pred leti. Razmišljal sem, da bi opravljal doktorski študij prava in sicer iz tiste podsmeri (in študijskega modula) prava, ki je najbolj složna z mojo dosedanjo izobrazbo (v mojem primeru zgodovino prava), saj je to smer, ki me tudi najbolj zanima in smer, pri kateri imam zaradi dosedanje izobrazbe (zgodovinopisje) že poglobljeno znanje. Na forumih sem zasledil, da obstajata dve možnosti, in sicer, da se vpišem na drugostopenjski študij, kjer pa je pred pristopu k "rednim" obveznostim treba opraviti še pripravljalni letnik, ki vključuje enajst temeljnih predmetov, ki stojijo na mestu diferencialnih izpitov. Sem pa tudi zasledil, da se je moč vpisati na tretjo stopnjo študija in pridobiti po opravljenih obveznostih in (predvidevam) dodatnem trudu tudi doktorski naziv. Priznati moram, da so to podatki, ki jih nisem dobil od nekih preverjenih virov, zasledil sem jih namreč na tem forumu. So pa nekoliko stari, tako da ne vem, če so še vedno aktualni. Zato me zanima, če je že kdo bil v takšni situaciji in kako se v tem primeru lahko stvar izide.

Če se ne motim, ti daje vpis na II. stopnjo študija z opravljenimi diferencialnimi izpiti možnost, da pridobiš strokovni naziv (se pravi, bi se nato lahko recimo po nekaj letih prijavil po opravljeni praksi tudi na PDI (ali pač?)), medtem ko vpis direktno na III. stopnjo pomeni vpis za pridobitev znanstvenega naziva, ki pa je pretežno akademske narave in te še ne naredi za pravnika z pravem pomenu besede (se pravi ne moreš opravljati PDI po opravljeni praksi (ponovno ali pač?)).

Obenem me tudi zanima, kakšne so kaj razlike pri takšni praksi med fakultetami? Kako se to rešuje v Ljubljani, kako v Mariboru?
Odgovori

Vrni se na