Za vse bodoče bruce!

Moderatorji: reaTheLawa90Minnie

Odgovori
avenger
Prispevkov: 66
Pridružen: 02. Okt 2012 19:16

Za vse bodoče bruce!

Odgovor Napisal/-a avenger » 02. Jul 2013 15:08

meni je pomagalo, če sem prebral kakšno mnenje in izkušnje višjih letnikov, zato še sam prilagam moje. V prvem letniku je za opraviti 8 predmetov, eni so lažji, eni težji->kot na vseh drugih faksih(zapomnite si, da ni čahkih faksov, so le lažji od pravne ampak na vsakem faksu je potrebno delati). Piše se tudi 6 kolokvijev, ki so samo zaradi lepšega in ti lahko pomagajo skorajda nič(edino pri rimskem pravu so spravili skupaj vsaj nekaj pametnega s kolokviji). Narediti pa je potrebno tudi dve seminarski. Po predmetih pa je takole:
PRAVNA ZGODOVINA: dokaj lušten predmet(vsaj meni, ki je bil študij zgodovine na drugem vpisnem mestu). Potrebno je narediti seminarsko, ki je dolga eno stran in res ni težka. Profesor Simič spusti skoarj kogarkoli čez s to seminarsko. Edino mogoče viri so dokaj težki za dobit ampak se vse da. Škrubejeva malo bolj komplicira s tem ampak ni hudega. Na predavanja se splača hodit in delat zapiske (pod pogojem da predava Simič->če je Škrubejeva se vam bolj splača spat ker ne boste odnesli nič). Vaje so dobre pri obeh, čeprav na začetku misliš da so brezvezne, še posebej pri Škrubejevi ampak dejansko tudi pri njej veliko odneseš, na vaje se splača pripraviti in to kar dobro. Kolokvij se piše konec novembra, začetek decembra in ni preveč težek (moraš pisati vsaj 40% da greš lahko na izpit januarja) Za kolokvij sem se učil nekako 9 dni po ene 4 ure na dan in je šlo skos z 71%. Za izpit sem se učil dobra dva tedna po 4 ure na dan, kar je dovolj za direkt 8(če imaš med 40 in 60 odstotki moraš imeti ustnega, na katerem Škrubejeva dokaj komplicira, Simič pa ne) Za študij sta dobri obe knjigi (od Škrubejeve in od Vilfrana, ki se zelo počasi bere + skripta z okoli 75 stranmi)
SOCIOLOGIJA PRAVA: Predavanja so zabavna zaradi profesorja, večkrat odtava čisto stran od snovi ampak če ne hodite na predavanja ne bo nič hudega, tudi zapiski niso bistveni. Vaje so zelo dobre in se splača delati podrobne zapiske iz katerih se potem tudi učiš. Za študij je na voljo več skript, ki so več kot dovolj za izpit. Pri temu predmetu se tudi lahko izogneš ustnemu, če imaš nad 60%. Učil sem se slaba dva tedna po 2 uri na dan in je bilo dovolj za direkt 8. Je pa dokaj varljiv izpit saj so tudi čudna vprašanja. Knjige ne kupovati. Potrebno je tudi narediti seminarsko, ki je malo daljša in je potrebno dosledno citirati vire.
UVOD V PRAVOZNANSTVO: največ se naučiš o pravu in so predavanja kar v redu ampak tudi ni potrebno hodit. Sam sem imel Pavčnika in v drugem semestru nisem več mogel sedeti in ga poslušati, čeprav je odličen predavatelj je preveč ovinkaril glede snovi, kar je vidno tudi v njegovi knjigi. Vaje pri docentu Novaku so nekaj najboljšega in se splača pripraviti na njih in tudi redno hoditi (če kdaj manjkate ni hudega->v celem letu lahko sedemkrat izpustite vaje). Učil sem se 5 dni po 7 ur na dan po dveh skriptah (ena daljša, ena krajša) in je bilo dovolj za sedem. Šel sem pa ta izpit pisat maja in na ustnem imel Cerarja, ki pa ni prav prijeten na ustnih.
UVOD V CIVILNO PRAVO: lahek izpit, ne hodit na predavanja. Enkrat sem prišel na predavnja in so nenapovedano odpadla->oh the irony. Enkrat pojdite skozi knjigo in parkrat skozi skripto z božičkom in čez vaje in bo dovolj. 3 dni učenja je prineslo 7(izpit sem delal maja). Na vaje se močno splača hodit in si vse zapisovat, saj je izpit sestavljen iz več kot 50% identičnih primerov, kot jih obravnavaš na vajah. Ustnega tu ni, tudi kolokvija ne.
RIMSKO PRAVO: alfa in omega tega faksa...najverjetneje najbolj opevan predmet vseh slovenskih fakultet. Upravičeno? mislim da ne. Predavanja so dobra pri obeh profesorjih, čeprav je Kranjc tako poln samega sebe da dol padeš. Splača se hodit na predavanja, da že enkrat slišiš snov ampak snov sama po sebi ni težka, samo veliko je je. Seminarje je bolje hodit h Kambiču, kajti Kranjc se lahko zapiči vate če kaj ne znaš tam in ti nabija v glavo kako nič ne znaš in oh ni sploh in brezveze. Splača se potrudit za kolokvija(obadva nad 8 ni pisnega dela, oba skupaj vsaj 12 točk, greš lahko pisati izpit maja, če ne->junij). Je pa res da če imaš samo ustnega imaš to pri Kranjcu kar pa je spet odvisno->nekomu je bolši nekomu je slabši za ustni del. Prvi kolokvij sem imel 8( 9 dni učenja po 3-4 ure na dan), drugega pa 5(lastna neumnost) in sem šel pisat izpit maja(10 dni učenja pred izpitom po 7 ur na dan) je bilo dovolj za 7.
EKONOMIJA: meni najbolj antipatičen predmet. Komaj da sem se spravil pred knjgo in da mi ni postalo slabo. Predavanja pri Štiblarju so odlična in se splača delati natančne zapiske, vaje pri njemu so obup. Predavanja pri Zajčevi so obup a vaje so odlične. Pri Štiblarju je edino to problem da skos nabija da smo/ste elita in blablabla. Zapomnite si da niste, saj je lažje priti na katerikoli drug faks z omejitivijo kot na pravo in če se boste lepo oblačili in vse to ne boste nič bolje pisali izpit in ne boste nič bolj elita. Naj vam to ne stopi v glavo. Kolokvij se piše enkrat februarja in če imaš več kot 50% imaš dodatne točke na izpitu. Učil sem se 10 dni po 5 ur na dan po repetitoriju in pisal 6....točk od 30ih:D. 12 jih je sam pisal pozitivno od 400ih tako da probajte podreti naš rekord...manj kot deset od 400(it's a challenge) :twisted: za izpit sem se pa učil okol 15 dni po 5 ur na dan in to iz starih izpitov in je bilo dovolj za 6. Pisal sem izpit junija.
USTAVNO PRAVO-dober predmet, še posebej zaradi zabavnih predavanj a ni potrebno da hodite. Na vaje se tudi ne splača hodit. Nekje 4 dni učenja je bilo dovolj za sedem(izpit sem pisal junija). Enkrat sem šel čez knjigo in 2krat čez skripto (vse so enako dobre). Piše se kolokvij, ki ni važen (pisal sem ga 1 :D )
EVROPSKO USTAVNO PRAVO: čuden izpit. Na predavanja in vaje ne hodit. Učite se iz skripte. 4 dni učenja je bilo dovolj za 6(pričakoval sem veliko več a očitno strogo ocenjujejo)(na izpit sem šel junija)

Na splošno se da brez problema narediti prvi letnik že junija, še posebej če imate željo narediti faks. Sam se že oktobra ugotovil, da to najbrž ni zame ampak sem vseeno vztrajal do konca, čeprav mi je konec aprila vse padlo dol in se okoli prvega maja dva tedna sploh nisem učil. Začel sem se učiti počasi 2 aprila ampak se mi vmes ni več dalo, tako da če se začnete učiti okoli 20. aprila ni problema, da ne bi naredili letnika. Se pa da čisto normalno živeti ob faksu. Vsak petek in soboto tudi med izpitnim obdobjem greš lahko brez problema zvečer na pivo ali več, med letom ni problem tudi druge dni v tednu. V drugem semestru sem na faks hodil le prve tri delovne dni in še to bolj kot ne samo za vaje in za rimsko pravo ter ekonomijo. Neumno je to, da zimski izpitni rok krajši in se prej začne kot na drugih faksih, tako da ko ti že spet hodiš na faks so drugi šele končali z izpiti in so nekje 2 tedna frej. Takrat ne preveč hodt na faks in si provščte počitnce in uživite s prijatelji, ki so takrat frej. Tiste dva tedna me je bilo res bolj malo na faksu in se je splačalo. To da delejte sprot vsak dan sem tudi jaz prakticiral--->pvi mesec in pol nato pa se mi ni več dalo. Splačalo bi se najbrž edino pri ekonomiji ampak tudi če tam ne počnete tega vas ne bo pobralo. Za tutorstva ne vem kakšna so, saj nisem šel na nobenega. Če pa imate kakšno vprašanje pa kar vprašajte tu ;)
Bellum omnium contra omnes

deglandelegenda
Prispevkov: 4
Pridružen: 14. Apr 2013 20:26

Re: Za vse bodoče bruce!

Odgovor Napisal/-a deglandelegenda » 02. Jul 2013 23:24

Vsak ima svoje mnenje, ampak kar je bilo zgoraj povedano glede prof. Kranjca je čista neumnost.
Prof. Kranjc je človek, ki je zelo razgledan in ima ogromno znanja.

Za evropsko ustavno pravo je zelo fajn, če se hodi na vaje, ker so v redu, pridejo v poštev za izpit in razjasnijo se ti kakšne zadeve.
Za kolokvije se splača naučiti, lahko pripomorejo k zvišanju ocene (meni so).

passion
Prispevkov: 4
Pridružen: 17. Jul 2013 18:02

Re: Za vse bodoče bruce!

Odgovor Napisal/-a passion » 18. Jul 2013 17:31

Hvala! :)

Odgovori

Vrni se na