Zakon o Orožju (ZOro-1-NPB3)

Moderatorji: Zmajbaby™

Odgovori
cegu
Prispevkov: 9
Pridružen: 30. Sep 2013 20:17

Zakon o Orožju (ZOro-1-NPB3)

Odgovor Napisal/-a cegu »

Študiram zakon o orožju, pa me bega 3. alineja 56 člena, ki pravi da tudi mladoletne osebe lahko streljajo, te pa ne morejo imeti orožnega lista. Kdo sploh lahko potem mladoleti osebi posodi oz. da v uporabo strelno orožje? Mogoče lahko kdo poda mnenje na tole:


Ker mladoletne osebe ne morejo imeti orožnega lista, sodeč po tej alieji, lahko na strelišču med organizirano vajo pod nadzorom inštruktorja oz. odgovorne osebe izvajajo streljanje brez orožnega lista.
Iz tega sklepam, da lahko streljanje na strelišču izvajajo tudi polnoletne osebe brez orožnega lista, v kolikor so člani društva, ki streljanje organizira.
Nadalje iz tega sklepam, da ni posojanje, če odgovorna oseba na strelišču za namen streljanja v uporabo da orožje osebi, ki nima orožnega lista.
Nadalje iz tega sklepam, da lahko vse civilne, mladoletne in polnoletne osebe na strelišču izvajajo streljanje s poljubnim strelnim orožjem, v kolikor je prisotna odgovorna oseba in je streljanje organizirano s strani strelskega društva.

Vprašanja:
 • Ali je moje sklepanje pravilno?
  Katero orožje lahko odgovorna oseba na strelišču osebi brez orožnega lista daje v najem:
  • Tisto orožje, ki je last društva?
   Tisto orožje, ki je last odgovorne osebe?
   Katerokoli orožje, ki je last drugega člana društva (člani svoje orožje drugim članom)?
  Ali lahko oseba z orožnim listom posodi oz. da v uporabo svoje orožje pravni osebi (društvu), če je član in je oseba prisotna?
  In če, ali lahko potem društvo to orožje v uporabo da osebi brez orožnega lista za namen streljanja?
Posojanje je definirano na začetku zakona, tukaj pa namesto tega termina uporabljajo termin "dajanje v uporabo" ki pa ni nikjer definirano.
progre2
Prispevkov: 4
Pridružen: 15. Apr 2011 18:57

Re: Zakon o Orožju (ZOro-1-NPB3)

Odgovor Napisal/-a progre2 »

Pozdravljen,

sicer se iz mojega časa na pravni ne spomnim, da bi bila potreba študirati ZOro, vendar sem od takrat začel s streljanjem, pa sem se ga moral naučiti :) Da odgovorim na tvoja vprašanja, čeprav s par mesečno zamudo:

1. Sklepaš pravilno.
2. Odvisno kdo daje orožje v najem. Če je orožje pisano na društvo lahko predstavnik društva posodi orožje pod nadzorom, če je pisano na fizično osebo, potem pač ta fizična oseba. Vedno mora biti lastnik orožja zraven (vsaj po pravilih, praksa je ... fleksibilna), zato orožja tretje osebe ne gre posojati in nadzorovati.

Posojanje v smislu zakona je, da nekomu posodiš lastno orožje, za kategorijo katerega pa ta oseba že ima orožni list, kar ni isto kot ta praktični del dajanja v uporabo z nadzorom lastnika.
Odgovori

Vrni se na