Zakon o gasilstvu

Splošna debata o življenju in družbi
Odgovori
cegu
Prispevkov: 9
Pridružen: 30. Sep 2013 20:17

Zakon o gasilstvu

Odgovor Napisal/-a cegu » 23. Mar 2015 17:31

Zdravo. Sem student in v domaci vasi clan prostovoljnega gasilskega drustva. Velike spremembe se dogajajo na lrganizaciji gasilstva, obcina nam v podpis daje akt katerega posledic se ne zavedamo popolnoma.

Zakon o gasilstvu je razmeroma kratek (nekaj strani), akt tudi; bi bil kdo v zameno za nekaj piv bil pripravljen vskociti na pomoc in obrazloziti mozne pravne posledice.

Za kaj se gre:
PGD ji so prostovoljna drustva ki imajo obicajno v lasti objekt (gasilni dom). Tega lahkp opremijo in oddajajo na poljuben nacin, s cimer financirajo delovanje PGD-ja (poleg veselic in prodaje koledarjev). Gasilski dom so postavili vascani (ne obcina).

Novi akt ki ga ponujajo zupani zeli PGDjem odvzeti pravico z upravljanjem z objektom. Prostovoljno gasilsko drustvo, kolikor razumemo, zelijo pretvoroti v javno sluzbo s prostovoljnim delovanjem, s cimer bi mi tudi izgubili sofinancoranje, ki je namenjeno le nevladnim organozacijam. Dristva bi svojo lastnino takorekoc podarila obcini, v zameno za obljubo, da bodo v bodoce finanancirali vse stroske (trenutno obcina prispeva okrog 25% vseh dohodkov). Obcina bi imela potencialno tudi pravico do ukinitve drustva, kar si mi predstavljamo kot odvzem objekta drustvu (ki je sedaj vasko in me obcinsko).

Akt, ki nam ga silijo v podpis (zelo agresivno) je dolg nekaj strani, ne zelijo nam pa razloziti, zakaj je sploh potreben (saj vso zadevo ze sedaj pokriva zakon o gasilstvu).

Bi bil kdo pripravljen z mano prebrati teh nekaj strani in mi razlozil zadeve, ki jih nepravniki ne vidimo. Ne gre se le za nase drustvo, pac pa za prihodnost vseh gasilskih drustva po sloveniji. Odvetnika si ne moremo privosciti, bi pa radi dobili kakrsnomoli mnenje.

Akt lahko tudi objavim (ce to smem?)

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: Zakon o gasilstvu

Odgovor Napisal/-a mornar » 24. Mar 2015 10:30

Predlagam, da akt, ki ga hoče vsiliti župan, pošlješ na Gasilsko zvezo Slovenije (tudi oni imajo pravnike, ki se na področje gasilstva vsekakor bolje spoznajo kot mi) in njih vprašaš za nasvet, predvsem v tem smislu ali je to sedaj neka novota, veljavna za vso Sloveijo ali pa gre za samovoljno nekega župana. Jaz osebno ne bi podpisal akta, ki si ga na kratko opisal, še manj pa na občino prenesel vso premoženje, ustvarjeno predvsem s prostovoljnim delom. Kdo ve kaj ima za bregom župan, kaj boste potem občini za svoj objekt plačevali še najemnino? Res ne morem verjeti, brezhibno organizirana prostovoljna društva hočejo neki polpismeni župani uničiti verjetno zaradi želje po nekem dodatnem zaslužku ozke skupine ljudi. Za kar pa ne bi in ne bodo nikoli odgovarjali. Se mi zdi, da bi bilo res potrebno vsaj polovico občin ukiniti, saj ni od njih nobene koristi. Postavi svoje vprašanje še na ostale pravniške forume (n. pr. tukaj: http://www.pravniki.info/ ). In želim ti, da bi v boju z županom zmagal.

cegu
Prispevkov: 9
Pridružen: 30. Sep 2013 20:17

Re: Zakon o gasilstvu

Odgovor Napisal/-a cegu » 24. Mar 2015 21:30

Hvala za odgovor. Bomo to storili.

Mi lahko pojasnis, kaj sploh je Odlok. Ali je ta sploh potreben, ce smo do sedaj delovali brez njega.

Mi smo prostovoljci in ce se bi obcina odlocila za optimizacijo in rekla, da nasega drustva ne potrebuje vec za zagotavljanje pozarne varnosti, bi ga mi uporabili za kaj drugega (npr. Za lokalno sportno drustvo, odprli fitnes, dom Krajanov ali pa za mini zadrugo).

Ce nas pa gasilce obcina razpusti in "ukrade" dom, nas bodo pa sovascani dali na kole. (Po zakonu o Gasilstvu po prenehanju delovanja premozenje pripada obcini, obcina pa zeli imeti moc nad tem ali mi delujemo ali ne).

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: Zakon o gasilstvu

Odgovor Napisal/-a mornar » 25. Mar 2015 10:55

Odlok je "lokalni" predpis. Sprejemajo jih občinski sveti (zanimivo bi bilo vedeti kaj ti vaši občani svetniki menijo o tem odloku) za urejanje zakonodaje na njenem področju. Odlok je, kot se reče, podzakonski predpis, zato mora temeljiti na nekem zakonu in biti tudi v skladu z zakonom (v vašem primeru verjetno z Zakonom o gasilstvu, lahko pa tudi v skladu s kakšnim drugim zakonom). Ali je odlok v vašem primeru potreben ti na pamet ne morem reči, če zakon določa, da je potrebno nekatere zadeve urediti v podzakonskem predpisu potem je potzakonski predpis potreben, ni pa nujno, da je to občinski odlok, lahko se stvari uredijo tudi v statutu društva (če to dopušča zakon). Vsekakor mora v preambuli (to je tisti del besedila takoj na začetku predpisa, še pred imenom predpisa) biti naveden člen in zakon na katerem temelji odlok. Vsekakor si ne morem predstavljati, da bi bilo kateri zakon zahteval, da društevene nepremičnine brezplačno prenesete v last občine.

Kar tako ukiniti prostovoljno gasilsko društvo? Saj gre za ljudi, ki so zastonj nesebično pripravljeni pomagati, ne samo pri požarih, tudi v drugih primerih. Zato reči, da se zaradi optimizacije ukinja PGD se mi zdi malo za lase privlečeno. Da se ukine takšno društvo je potrebno narediti temeljite analize vseh posledic, ki bi jih ukinitev društva prinesla. Vprašaj župana na podlagi katerih analiz društvo ni več potrebno in kako bo potem rešil vprašanje požarne varnosti v občini.

Čisto upravičeno bi vas dali vaščani na kole, če bi občini dali brezplačno dom (in po možnosti še osnovna sredstva, ki bi jih občina zase in za svoj račun prodala). Lastnina je "sveta" pa naj bo to zasebna ali društvena in nihče je nima pravice odvzeti, tudi ne z zvijačo, kar jaz vidim v tem odloku.

Ja verjetno gre res za te novodobne kapitaliste, v vašem primeru bi ukinili društvo, prevzeli celotno premoženje društva in ga nato po raznih ovinkih prodajali tako, da bi kupnina na koncu pristala v njihovih žepih.

In moj nasvet: v nobenem primeru ne bi podpisal nobenega odloka (to naj odločijo organi PGD) povprašajte na več straneh za pravna mnenja, mogoče bi vas kakšen prostovoljni gasilec, ki je tudi odvetnik, bil pripravljen zastopati zastonj ali za minimalni honorar. In ne nazadnje, komercialne TV postaje kar hrepenijo po takšnih novicah, bilo bi res zanimivo kako bi župan pred kamerami opravičeval, da gasilcev kratko malo ne potrebuje več in bo n. pr. vaški gasilski dom spremenil v trgovino z kitajsko robo.

Odgovori

Vrni se na