(Lastnoročni) podpis

Splošna debata o življenju in družbi
Odgovori
cegu1
Prispevkov: 1
Pridružen: 22. Sep 2014 21:02

(Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a cegu1 » 22. Sep 2014 21:15

Pozdravljeni,

sem študent na Fakulteti za Elektrotehniko in za diplomsko sestavljam en način za uporabo elektronskega podpisa.
V diplomski moram seveda dobro obrazložiti kaj počnem, in kateri problem moj sistem rešuje.

Pa bi imel za pravnike nekaj vprašanj:

1. Kaj je definicija podpisa v slovenskem pravu (lasnoročnega podpisa, žiga, 3D holografske nalepke).
2. Kakšen mora biti, da je sploh veljaven?
3. Menite da lahko elektronski podpis nadomesti ne-elektronskega, ter zakaj (ne)?
4. Bo prihodnost papirnata ali ne?
5. Glede na to da imamo robote, ki znajo s svinčnikom poustvariti vaš podpis, 3D tiskalnike, ki znajo prekopirati štampiljke, kakšna je sploh še vrednost overjenega podpisa?
6. Če klošarju na cesti dam za podpisati listino namesto mene, in to listino pošljem v podjetje, češ da sem jo podpisal jaz; je listina veljavna ali ne?

Vsem ki odgovarjate bom zelo hvaležen.

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a mornar » 23. Sep 2014 10:23

Malo si zakompliciral pa ti naj bo oproščeno, verjetno bi jaz tudi če bi šlo za vprašanja iz elektrotehnike. V osnovi je vse čisto preprosto. Obstajajo digitalni podpis, elektronski podpis in varen elektronski podpis. To so podpisi, ki jih določa Zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (ZEPEP-UPB1). Poglej si zakon pa boš videl v čem je razlika, v pogovornem jeziku pa so to v bistvu sopomenke. Seveda pa je tu še lastnoročni podpis.

Žig, pečat in štampiljka pa so spet nekaj drugega.

Kaj bo v bodoče lahko samo ugibamo, naša družba gre v smeri elektronike in ne vidim razloga, da bi bili podpisi izvzeti.

Sicer pa podpis pomeni, da podpisnik soglaša s tistim kar je napisano na listini. Seveda se da vse ponarediti tudi podpis, če pa postane podpis vprašljiv zadevo rešuje sodišče tudi s pomočjo grafologov. Predlog (tožbo) pa vloži tisti, ki misli, da je s podpisom nekaj narobe (pogosto se to dogaja pri oporokah).

Ja, pa čim več uspeha pri pisanju diplomske.

Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl » 25. Sep 2014 13:36

Kaj pa če bi se kar s prstnimi odtisi podpisovali :D
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a mornar » 25. Sep 2014 16:03

Angel_Girl napisal/-a:Kaj pa če bi se kar s prstnimi odtisi podpisovali :D
Zakaj pa ne, čeprav mislim, da je ta trenutek tvoje razmišljanje malo vizionarsko. Elektronski zajemi slik so danes dovolj razviti, da vzorec prstnega odtisa avtomatsko obdelajo in shranijo. Potrebna je samo dobra digitalna kamera in osvetljena steklena plošča na katero položimo prst. Sicer pa že obstajajo tako imenovane biometrične ključavnice, ki delujejo na prstne odtise. In če lahko odpiramo sefe s takšnimi ključavnicami ne vidim problema v tem, da na podoben način ne bi podpisali vlogo za n. pr. socialno denarno pomoč. Sicer pa to ni najbolj najino področje, cegu1 piše diplomsko pa bi se mogoče malo razpisal tudi o tem, saj gre ne nazadnje za njegovo področje. In potem bo cegu1 zagovarjal diplomsko in bo na zagovoru povedal da mu je idejo o podpisovanju s prstnimi odtisi dal(a) Angelček.

Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl » 25. Sep 2014 17:07

Je bil razsvetljen. :D

Ideja je dejansko prišla, ko sem par dni nazaj pogruntala, da ima moj laptop čitalec prstnih odtisov. :)

Problem s prstnimi odtisi je, da na podpisani zadevi (če bi še uporabljali fizično podpisovanje, ki trenutno mislim da še nadvladuje uporabo digitalnega podpisa) ne bi nihče razbral, od koga ta prstni odtis je, razen če bi imel čitalec, kar pa pomeni, da bi morala obstajati baza prstnih odtisov (pravno gledano bi bil to ogromen poseg v zasebnost - je pa res, da se ta pojem tako ali tako s časom in razvojem tehnologije kar hitro spreminja in bo nekoč mogoče čisto običajno, da prostovoljno "podariš" svoj prstni odtis bazi nekega podjetja, zato da se lahko potem z njim podpisuješ). Problem bi bil tudi to, da z vsemi novimi pogrutavščinami načeloma vedno pride luknja oz. možnost ponarejanja - kar bi bilo pri prstnih odtisih lahko še toliko bolj nevarno, če bi se ponarejali pri kaznivih dejanjih. Je sicer možno že zdaj, ampak zagotovo v manjši meri, kot če bi prstne odtise izpostavljali še bolj, npr. pri vsakodnevnem podpisovanjem.
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a mornar » 25. Sep 2014 21:01

Seveda so zlorabe vedno možne, čeprav osebno menim, da bi pri biometričnih čitalnikih prstnih odtisov do zlorab prišlo prej pri samih čitalnikih kot v sami bazi odtisov. Nekaj podobnega kot pri bankomatih. Zlorabe nastajajo pri bankomatih in ne v bazi podatkov, ki jih ima banka (vsaj v večini primerov). Podobno je pri čitalnikih, pri čitalnikih namreč prst položiš na gladko stekleno ploščo in na tej plošči potem tvoj podpis »ostane« in ga je mogoče z malo iznajdljivosti sneti in zlorabiti in ti sploh ni treba »vdreti« v bazo podatkov. Sicer pa je do prstnih odtisov priti zelo enostavno. Kot sem slišal zasebni detektivi pri nas (pa tudi v svetu) uporabljajo naslednjo metodo: sledijo ali celo navežejo stik s sumljivo osebo, ji plačajo pijačo in potem kozarec odnesejo in na njem ugotovijo prstne odtise. Čisto nezakonito, pa še nisem slišal, da bi komu vzeli licenco zaradi nezakonitega zbiranja in obdelave podatkov.
Pa da zaplujeva nazaj v najine bolj domače vode. Glede prostovoljne "podaritve" svojega prstnega odtisa bazi nekega podjetja (tvoj citat) pa ti moram reči, da to ni nič novega, uradno se uporablja že od leta 2007 (verjetno pa še prej) in je vse popolnoma zakonito. Vse, no skoraj vse, je določeno v ZVOP-1 (člen 80/2), obstaja pa tudi odločba Informacijske pooblaščenke (odločba številka 0600-16/2007/4 z dne 12.06.2007), odločba je verjetno kje na netu.

Uporabniški avatar
Angel_Girl
Prispevkov: 155
Pridružen: 03. Nov 2012 09:03

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a Angel_Girl » 26. Sep 2014 16:08

Točno na to zbiranje s kozarcev sem mislila.. Ampak se mi zdi da je vseeno bolj redka (nezakonita) izbira danes, kot bi bila če bi se odtisi namenoma uporabljali povsod (več šans, da ga nekje ukradeš/kopiraš,...).

Seveda je že možno, sem napisala, da bo mogoče nekoč običajno, ne da je trenutno še nezakonito :mrgreen:. Sama namreč do sedaj prstnega odtisa še nikjer nisem pustila z namenom (seveda ne mislim na prijemanje kozarcev), dvomim da si tudi ti oz. velik del prebivalstva - je neobičajno.
September 2019: Diplomirana pravnica (UN)
Stick to a task 'til it sticks to you. For beginners are many, but finishers few.

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a mornar » 26. Sep 2014 21:28

Sigurno, jaz sem sploh nezaupljiv do vseh teh elektronskih novitet. Še spletnega bančništva nimam, čeprav bi rad videl tistega idijota, ki bi kradel s praznega transakcijskega računa. Moj račun je namreč tako vedno prazen. Je pa vse skupaj dobesedno grozljivo, sefe odpiraš s prstnim odtisom, v stanovanje vstopaš s pomočjo očesne roženice. Še sreča, da nisem (nisva) zanimiva za nekatere službe, v tem primeru pa ti ni pomoči, shranjeno je dobesedno vse o tebi od tega kaj si jedel pred letom dni, pa do tega kolikokrat te je punca nahrulila in kje in ob kateri uri, da drugih podrobnosti sploh ne omenjam. Sicer pa je vedno nekdo nekomu zanimiv, sem pred kratkim poslušal dedkovega znanca, operativca ne vem ali vojske ali policije, bom dedka ob prvi priložnosti vprašal o tem. Malo je bil v euforičnem stanju, z dedkom sta pila rdečega (menda je dobro za kri, tako sta trdila) pa se je razgovoril. Pravil je, kako so, ko je np. pr. nekdo šel na dopust, ozvočili njegovo stanovanje, vse od kopalnice do spalnice. Sam je rekel, da boljše, da to lastnik stanovanja ni vedel, ker bi zardeval do smrti. Nekatera stanovanja, tako je rekel, verjetno imajo v zidu še vedno njihove žice, čeprav ljudem v stanovanju že leta nihče več ne prisluškuje.

cegu
Prispevkov: 9
Pridružen: 30. Sep 2013 20:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a cegu » 23. Mar 2015 17:14

Hvala vam za vse odgovore. Diplomiral sem z 10ko, v pomoc mi je bila tudi notarska sluzba, kjer so mi povedali vse prakticne probleme, ki jih imajo.

'Varen elektronski podpis" v ZEPEP-UPB1 opisuje nekaj lastnosti RSA algoritma, pa se to bolj nerodno. Ce koga zanima diplomska, dam URL z veseljem. Naslov je "elektronski podpis na papirju". Nalasc poenostavljen zato, da poudarim dejstvo, da elektronski podpis nima nobene veze ne z elektriko ali elektroniko in da je samo pojmovanje zgreseno.

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: (Lastnoročni) podpis

Odgovor Napisal/-a mornar » 24. Mar 2015 10:38

Čestitam, sedaj pa samo še dobra služba. Seveda ne bom imel nič proti če prilepiš povezavo do tvoje naloge. Vedno rad pogledam stvari, ki jih ne poznam dobro ali jih sploh ne poznam.

Odgovori

Vrni se na