obvestilo

Splošna debata o življenju in družbi
Odgovori
iROKez
Prispevkov: 3
Pridružen: 20. Sep 2013 03:14

obvestilo

Odgovor Napisal/-a iROKez » 20. Sep 2013 03:51

Pozdravljeni!
Vem da ni ta forum namenjen pravnemu svetovanju, ampak ne uspe mi izvedeti, kaj bi lahko ukrenil glede tega:
Dobil sem obvestilo o prekršku zaradi nepravilno parkiranega vozila na območju kjer živim. Redarja sem videl odhajati in ker se mi je zdelo, da se je ustavil samo pri mojemu vozilu, sem takoj preveril, če so druga vozila v bližini, ki niso bila pravilno parkirana, dobila kazni, a sem ugotovil, da sem kazen dobil le jaz. To sem nato tudi fotografiral. Sumim, da je soseda, ki dela na občini, poklicala redarja iz nekakšnega maščevanja in je zato kazen napisal samo meni. V letu in pol, odkar živim tu, še nisem videl ali slišal, da bi kdo dobil kazen za nepravilno parkiranje, čeprav bi jih lahko vsak dan napisali vsaj 5, tako da mislim, da je to naredil izjemoma, moji sosedi kot nekakšno uslugo.
Zanima me, če se lahko sklicujem na Zakon o uresničevanju načela enakega obravnavanja /ZUNEO/, ali kaj podobnega?
Ali lahko, če poiščem plačljivi pravni nasvet, zahtevam tudi povrnitev stroškov le tega?

Hvala in lep pozdrav, Rok

:-) (Probat ni greh, greh je ne probat) ;-)

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a mornar » 20. Sep 2013 11:48

Rok, če si avtomobil napačno parkiral je to prekršek, ki ga lahko (pravzaprav mora) mestni redar sankcionirati, seveda če je bil avtomobil na kraju, kjer redar sme izreči kazen. Je pa ravnanje redarja sporno, če je, kljub večjemu številu napačno parkiranih avtomobilov, kazen izrekel le tebi.
Mestni redar je javni uslužbenec zato mora ravnati v skladu s Kodeksom ravnanja javnih uslužencev. Kršitev kodeksa ima lahko za posledico uvedbo postopka za disciplinsko odgovornost. Opisano ravnanje redarja po mojem osebnem mnenju lahko štejemo za neetično in diskriminatorno, saj gre za neenako obravnavanje posameznika v primerjavi z drugimi osebami ob istem dejanskem stanju (vsi ste napačno parkirali) in posledično kršenje Kodeksa. ZUNEO pa v tvojem primeru po mojem mnenju ni mogoče uporabiti (ta zakon se nanaša na kršenje pravic posameznika ter pri uresničevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin zaradi diskriminatornega ravnanja drugih oseb). Prav tako praviloma nimaš pravice do povračila stroškov pravnega nasveta, šele če se zadeva pojavi na sodišču lahko sodišče odloči o stroških.
Kaj boš sedaj storil pa sam odloči. Bilo bi prav, da zoper redarja vložiš prijavo zaradi njegovega spornega ravnanja (opiši stanje še bolj podrobno kot si ga na forumu), pri tem pa bodi pazljiv, da ne bodo na Redarstvu to razumeli, da si se pritožil tudi zoper kazen (v tem primeru ne boš imel več možnosti plačati polovičko), razen če se odločiš, da boš vložil tudi ugovor zoper izrečeno kazen. Želim ti čim ugodnješi razlet zadeve.

iROKez
Prispevkov: 3
Pridružen: 20. Sep 2013 03:14

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a iROKez » 20. Sep 2013 13:57

Bom plačal pač kazen in redarja prijavil, samo skrbi me, da iz te prijave ne bo nič, saj sem istega dne, ko sem dobil kazen, to je bilo na nedeljo 15.9.2013, poslal vodji redarstva Bled in Bohinj e-pošto z podrobnejšim opisom in fotografijami in dobil tale odgovor:

Spoštovani!

V kolikor menite, da je redar nepravilno ugotovil dejansko stanje oziroma napačno uporabil materialno pravo, vložite ugovor na plačilni nalog, ki ga boste prejeli v naslednjih tednih. V ugovoru navedite vsa dejstva in dokaze v svojo korist. Prekrškovni organ po prejetem ugovoru plačilni nalog odpravi in o ugovoru na novo odloči z odločbo o prekršku, lahko pa postopek o prekršku tudi ustavi, pri čemer se ugovor šteje kot izjava v hitrem postopku.

Lep pozdrav!

Ali so me zaradi prijave redarja dolžni obveščati kako se zadeva razrešuje?

Rok

p.s. Pa najlepša hvala za odgovor!

Uporabniški avatar
Zmaj
Prispevkov: 1475
Pridružen: 22. Jul 2009 13:21

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a Zmaj » 22. Sep 2013 12:11

Prekrškovni organ v tem primeru, občinsko redarstvo, bo po tvojem ugovoru (verjetno gre torej v tvojem primeru za posebno obliko navadnega plačilnega naloga, ki se od ''navadnega'' PN razlikuje po tem, da se izda za kršitev predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v c. prometu, po tem, da se ne vroči na kraju prekrška in, da imaš po domače možnost več pravnih sredstev- poleg ugovora, nato zahtevo za sodno varstvo itn. in še nekaterih drugih reči) odločalo vsebinsko o njem- to pomeni, da PO odpravi, če vidi, da je plačilni nalog neutemeljen oz. če ne pošlje zadevo naprej na sodišče, če boš vložil zahtevo za sodno varstvo.

V vsakem primeru boš obveščen torej, ne glede na odločitev prekrškovnega organa, saj prekrškovni organ MORA izdati odločbo o prekršku. Zoper to odločbo boš imel nato možnost zahteve za sodno varstvo, vložiš jo v 8 dneh od prejema PN (če misliš, da se prekrškovni organ še vseeno moti in bi rad, da odloča sodišče- kar je včasih dobro, saj lahko navedeš dodatne okoliščine, poleg tega je sodnik bolj 'usposobljen' za presojanje zadev, kot prekrškovni organ).
Posebaj te samo o tem, kaj se dogaja z redarjevo zaposlitvijo in morebitnim disciplinskim postopkom ne bodo obveščali.

Vsekakor pa jaz ugovora ne bi utemeljil češ, da '' saj nisem samo jaz izvršil prekrška, pa sem edini dobil sankcijo''. Navesti moraš vsa dejstva in za ta dejstva priložiti vsa možna dokazila, če do njih ne moreš dostopati, moraš predlagati, da ta dokaz izvede prekrškovni organ sam- s tem ti je vodja redarstva hotel povedati, da se ugovor šteje ' kot izjava v hitrem postopku'- zakon ti torej daje možnost, da poveš čisto vse okoliščine, ki jih želiš, vendar pa jih kasneje ne boš mogel več dodajati v novi vlogi.

Menim, da boš težko dokazal, da je samo tebi redar izrekel sankcijo zaradi maščevanja, za takšno podkrepitev bi moral imeti posneto celotno dogajanje. Presodi sam, če gre za nek majhen znesek, je morda bolje, da globo poravnaš.

Opozoril bi še na možnost polovičnega plačila izrečene globe. Če se odločiš, da boš vložil že prvo pravno sredstvo, tj. ugovor, ta boniteta ugasne in boš moral ob morebitnem neuspelem ugovoru plačati celotno globo.
Si vis pacem para bellum

w4nkst4
Prispevkov: 771
Pridružen: 02. Feb 2009 11:27

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a w4nkst4 » 23. Sep 2013 11:54

mal možnosti maš oz. skor nič :D pust use skup plači globo ( polovičko) in se pol odloč a boš pustu use skup al boš osebno poračunu z redarjem :twisted:

tincap
Prispevkov: 139
Pridružen: 28. Sep 2011 22:37

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a tincap » 27. Sep 2013 12:12


w4nkst4
Prispevkov: 771
Pridružen: 02. Feb 2009 11:27

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a w4nkst4 » 27. Sep 2013 16:41

Itak da si edini dubu kazen če si pa edini na pločniku parkiru haha lol

Uporabniški avatar
mornar
Prispevkov: 68
Pridružen: 22. Sep 2012 22:17

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a mornar » 28. Sep 2013 09:46

w4nkst4 napisal/-a:Itak da si edini dubu kazen če si pa edini na pločniku parkiru haha lol
In kaj je pri vsem tem smešnega? Mogoče tragikomično, če ne bi to finančno prizadelo Roka, zato bi ti w4nks4 svetoval, da se vdržiš takšnih pubertetniških izjav, Rok je namreč v stiski postavil na forumu vrašanje in upravičeno pričakuje odgovor in ne odgovore v stilu da je "lol".

iROKez
Prispevkov: 3
Pridružen: 20. Sep 2013 03:14

Re: obvestilo

Odgovor Napisal/-a iROKez » 28. Sep 2013 20:19

Hvala! :-)

Odgovori

Vrni se na