Ok. Mam vprašanje, če kdo ve
Razlika v pravnem položaju komandista in komplementarja je v tem, da:
a) komandist odgovarja za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem, komplementar pa ne
b) je komandist razviden iz firme, komplementar pa ne
c) je za komandista predpisan minimalni kapitalski vložek, za komplementarja pa ne
d) je komplementar vpisan v sodni register, komandist pa ne
e) je komandist naveden v objavi vpisa, komplementar pa ne
f) komplementar odgovarja za obveznosti družbe, komandist pa ne
Torej, problem je v tem, da se ne morem odločit med d in f. Ampak se nagibam bolj h d, ker a ni tko, da komandist odgovarja za obveznosti družbe do višine svojega vložka... Pol ni res da sploh ne odgovarja, ne? A je pol pravilen odgovor d?
Pa še tole, če bi mi znal kdo razložit LEPO PROSIM, ker mi sploh ni jasno kako to deluje
V pogodbi o ustanovitvi d.o.o. je določeno, da družbenik A vloži denar v znesku 800.000sit, družbenik B denar v znesku 600.000sit in stvarni vložek v vrednosti 400.000sit, družbenik C pa stvarni vložek v višini 500.000sit. Navedite katere in kolikšne vložke morajo minimalno posamezni družbeniki dejansko vložiti pred objavo za vpis v sodni register (mogočih je več kombinacij).
V starem zakonu je pisalo, da more bit pred vpisom v register vplačanih najmanj 750.000sit in da mora bit najmanj 1/3 osnovnega kapitala zagotovljena v denarju. V novem zakonu pa tega ni več - a mogoče kdo ve kako se take naloge pol po novem zakonu reši?
Po starem zakonu sem neki gruntala in prišla do tega (nimam pojma če je prou):
Osnovni kapital znaša 2.300.000 sit. Družbenik A bi moral plačat 200.000sit (1/4 od 800.000sit). Družbenik B bi moral plačat 150.000sit, in dat stvarni vložek za 400.000sit. Družbenik C bi pa tut dal stvarni vložek za 500.000sit. Družbenik A in B morta plačat še vsak po 200.000sit več, da se doseže tistih 750.000sit, tko da lahko družbenik A 400.000sit plača kasnej, B pa 250.000sit.
Sam pol pa tut piše, da naj bi pred vpisom v register vsak družbenik plačal najmanj 1/4 osnovnega vložka... Osnovni vložek je v tem primeru potem 1.650.000sit, 1/4 od tega pa 412.500sit, česar pa družbenik A ne doseže
Help, anyone?